Oslo Pix er i gang

I dag sparkes festivalen endelig i gang med et omfattende digitalt program bestående av 36 filmer og en rekke digitale regissørsamtaler og arrangementer.

Vi ønsker deg herved hjertelig velkommen til årets Oslo Pix – en festivalutgave som er med på å markere starten på gjenåpningen av samfunnet og kulturlivet etter en lang dvale med strenge restriksjoner. I flere måneder har vi jobbet med ulike scenarier for årets festival: blir den heldigital eller live, blir det en grense på 200 publikummere? 100? 50? Blir det kun for vaksinerte?

Vi har lenge jobbet med en digital plattform for årets festival, og i skrivende stund finner du 36 spennende filmer som kan strømmes hjemme i stua sammen med venner og familie. De siste to ukene har vi kastet vi oss rundt og laget en hybridfestival med kinovisninger som et supplement til det digitale programmet. Vi er veldig glade for at noen av dere skal få nyte kinomørket og god film på stort lerret i Oslo, og at publikum over hele Norge kan nyte et program med knallsterke filmer hjemme i sin egen stue.

Velkommen til Oslo Pix 2021!

Digitalt program

Den digitale festivalen er allerede i gang! Hvis du trenger hjelp til å orientere deg i det digitale programmet kan filmpakkene våre være en god inngang. Er du i humør for et spennende drama eller tre, eller vil du fordype deg i noen interessante dokumentarer? Eller vil du bare være sikker på at du får med deg noen av de beste filmene som årets Oslo Pix har å by på? Sjekk ut pakkene her!

Vitalina Varela 2

Vitalina Varela (regi: Pedro Costa)

En av filmene du bør få med deg allerede i dag er festivalfavoritten Vitalina Varela, signert den portugisiske mesterregissøren Pedro Costa, som er en av de internasjonale gjestene på årets festival. Costa deltar i en samtale som er tilgjengelig på den digitale plattformen. Her finner du også dokumentaren The Most Beautiful Boy in the World, om mediesirkuset rundt svenske Björn Andrésen som 15 år gammel ble castet til Luchino Viscontis Døden i Venedig. Vi anbefaler sterkt å sette av en kveld til den 4 ½ time lange dokumentaren City Hall, signert den 91 år gamle mesteren Frederick Wiseman, kjent for sine svært underholdende og humanistiske dokumentarportrett av amerikanske institusjoner.

City Hall 1

City Hall (regi: Frederick Wiseman)

På den digitale plattformen finner du også fem filmer og samtaler under vignetten Pix Politikk, som retter fokus mot aktuelle samfunnsspørsmål – fra ambisjoner i klimapolitikken til grooming på nettet og manglende tillit til styresmaktene.

Er du kunstinteressert bør du ta en titt på Pix on Art, festivalens seksjon for film om andre kunstarter – her finner du alt fra litterære kjemper til elektronika og skrekkfilm. I forbindelse med dokumentaren Max Richter’s Sleep inviterer vi også publikum og bransje til å delta i en gratis mesterklasse med Richter selv, som foregår live på Zoom fredag 4. juni.

Eksklusive kinovisninger

Onsdag 2. juni åpner festivalen for fullt med noen særdeles eksklusive kinovisninger på Vika kino og Vega Scene. Med 20 seter per visning blir det fort fulle saler, men er du rask på labben kan du blant annet få med deg årets åpningsfilm, den danske actionkomedien Rettferdighetens ryttere med Mads Mikkelsen i hovedrollen, Oscar-nominerte Quo Vadis, Aida? med digital regissørsamtale, og de to amerikanske indie-perlene Kajillionaire og Never Rarely Sometimes Always.

Never Rarely Vannmerke

Never Rarely Sometimes Always (regi: Eliza Hittman)

På kinoprogrammet står også en rekke rykende ferske norske filmer som endelig blir tilgjengelig for et Oslo-publikum. Vi er særlig glade for å få vise Oslo-filmene Gritt av Itonje Søimer Guttormsen og HAN av Guro Brusgaard, som vi vet mange har gledet seg til å se. Det blir også Norgespremiere på de to dokumentarene Stol på meg og Hei Verden, og Oslopremiere på dokumentarene Bortebane og Odelsgut og fantefølge.

På alle de norske filmene har du mulighet til å møte filmskaperne – både digitalt, via forhåndsinnspilte samtaler du finner på den digitale plattformen og kan se i ro og mak hjemme – og på enkelte av kinovisningene av filmene. Se arrangementssiden for full oversikt over alle arrangementer og samtaler.

Bortebane 1

Bortebane (regi: Line Hatland)

Trenger du noen flere anbefalinger? Ta en titt på filmmagasinet Montages’ festivalguide, der de løfter frem sine favoritter fra årets festivalprogram. Få også med deg deres spesialepisode av podkasten Filmfrelst om Oslo Pix.

Vi ser en slutt på pandemien langt der fremme, og vi ser lys i enden av en lang og mørk tunnel vi har sittet sammen i altfor lenge. Hold ut, ta vare på hverandre og nyt litt skamgod film i innspurten!

God festival!