man. 31.05
08:00 - 10:04

Pedro Costa er en av verdens største nålevende filmskapere – punktum. Med denne filmen, som har gått sin seiersgang på filmfestivaler verden over, har han fått sitt definitive gjennombrudd. Vitalina Varela er også den foreløpig siste i en serie av fem filmer, laget over tjue år, hvor Costa utforsker livene til folk som har innvandret til Portugal fra Kapp Verde-øyene; deres fattigdom og ofte traumatiske historie, deres livskraft og fortellerkunst.

Vitalina Varela følger Vitalina, en middelaldrende kvinne fra Kapp Verde, som drar til Lisboa for å være til stede i begravelsen til sin mann. I en verden av skygger og minner møter hun menneskene han kjente, og gjør opp regnskap over livet de to aldri fikk sammen.

Filmen er spilt inn over fem år, i tett samarbeid med hovedpersonene, som spiller fiksjonaliserte utgaver av seg selv. I likhet med det meste Costa har laget, hever filmen seg suverent over krav til «dialog» og streit «historiefortelling». I stedet får vi tid til å ta del i livene til folk som vi ellers sjelden ser på film. Rom og tid, lys og skygge, kropper og bevegelse blir brukt på en måte som mest av alt minner om kunstverk av malere som Rembrandt og Goya. Resultatet er filmkunst fra aller øverste hylle. Om du skal se én film på årets festival som går utenom hovedstrømmen – se denne.

Cato Fossum

Visningene er støttet av Portugals ambassade og Instituto Camões.

Regissør

Pedro Costa (f. 1958) er en portugisisk filmskaper, bosatt i Lisboa. Fra og med sin tredje langfilm Ossos (1997) har han laget filmer som overskrider grensene mellom dokumentar og fiksjon, ofte på lave budsjetter og med en kollektiv arbeidsform. Filmene er vist og prisbelønt på mange internasjonale filmfestivaler, men er sjelden vist i Norge, og aldri satt opp på vanlig kino.

Denne filmen inngår i

Konkurranse: Internasjonal

Originaltittel Vitalina Varela

Land Portugal

År 2019

Regissør Pedro Costa

Manusforfatter Pedro Costa, Vitalina Varela

Fotograf Leonardo Simões

Produsent Abel Ribeiro Chaves

Med Vitalina Varela, Ventura, Manuel Tavares Almeida, Francisco Brito, Marina Alves Domingues, Imidio Monteiro

Produksjonsselskap Optec Filmes

Spilletid 2t 4m

Språk Portugisisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Relaterte arrangementer

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?