Juryer og priser

Oslo Grand Pix Nordisk fiksjon

Konkurranseprogrammet for nordisk fiksjon består i år av seks underfundige, spennende og sterke filmer. Vi synes det er ekstra gøy at hele fem av seks er laget av debutanter. Vinnerfilmen mottar 20 000,- og bestemmes av en forhåndsutvalgt jury. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret.

Jury

Ingvild Holthe Bygdnes

Ingvild Holthe Bygdnes er skuespiller, uteksaminert fra Teaterhøgskolen i Oslo (KHiO) i 2011. Bygdnes spilte i 2017 hovedrollen som politietterforsker Hedda i TV-serien Monster for NRK, og i 2020 vant hun Amandaprisen for beste kvinnelige birolle som Andrea i filmen Tunnelen. Hun er for tiden aktuell som Unna i Utmark på HBO og som Tora i NRK sin kommende julekalender Kristianias Magiske Tivoli Teater. Hun har arbeidet ved Den Nationale Scene i Bergen, Riksteatret, Nordland Teater, Det Norske Teatret og Oslo Nye teater hvor hun i dag er fast ansatt.

Khalid Maimouni

Khalid Maimouni startet i filmbransjen med den nyskapende kinodokumentaren 99% Ærlig (2008). Han arbeidet som Camera Rental Manager og post-produsent i Storyline Studios fra 2012 til 2017. I 2016 debuterte han som filmprodusent med Izer Alius prisvinnende spillefilm Fluefangeren, som blant annet vant Amanda for beste regi, ble Norges kandidat til Nordisk Råds Filmpris i 2017 og kortlistet til Norges Oscar-nominasjon. Han driver sitt eget produksjonsselskap The End, og ferdigstiller i disse dager Izer Alius andre spillefilm 12 bragder.

Vigdis Lian

Vigdis Lian har en lang yrkeskarriere som filmformidler og byråkrat, og var i årene 2002-2008 direktør for Norsk Filminstitutt. Lian har sittet i en rekke juryer nasjonalt og internasjonalt, og vært styremedlem i en rekke film- og kulturorganisasjoner. Hun er en aktiv skribent og debattant med særlig fokus på film i kjønnsperspektiv.

Oslo Grand Pix Nordisk dokumentar

Konkurranseprogrammet for nordisk dokumentar består i år av sju knallsterke dokumentarer. Vinnerfilmen mottar 20 000,- og bestemmes av en forhåndsutvalgt jury. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret.

Jury

Nataša Urban

Nataša Urban er dokumentarfilmregissør og klipper som har arbeidet profesjonelt siden 2005. Filmene hennes, som blant annet omfatter blant annet Journey of a Red Fridge (IDFA First Appearance Competition 2007, IDFA Top 25 Audience Favorites 2007) og Big Sister Punam (UNICEF Award for Children Rights), har blitt vist på over 100 internasjonale filmfestivaler og mottatt 40 priser. De har blitt vist på store TV-kanaler over hele verden, inkludert ARTE, RAI, ZDF og PBS, og er en del av utdanningsprogrammet i skoler over hele verden, fra Ghana til Mongolia.

Håvard Fossum

Regissør og fotograf Håvard Fossum begynte å fortelle historier som journalist og stillsfotograf, og gikk derfra via visuell antropologi til å lage film. Dokumentarfilmene og hybridene hans har blitt utvalgt til festivaler som CPH:DOX, Ji.hlava IDFF og Sheffield Doc/Fest, og har vært stilt ut på Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen. Fossum har vært fotograf på dokumentarfilmer som Tungeskjærerne (2017), Maiko (2015) og Bravehearts (2011). Han har en master i visuell antropologi fra Goldsmiths, University of London, en bachelor i journalistikk fra Høgskulen i Volda, og har studert design ved Braunschweig University of Art.

Helene Aalborg

Helene Aalborg er tidligere katalogredaktør for Oslo Pix, og jobber frilans som filmjournalist og filmformidler. Hun har skrevet i Rushprint siden 2016, og har grunnlagt den feministiske filmfestivalen Femfilm Oslo. Aalborg har sterke bånd til filmklubbevegelsen, gjennom å ha vært leder av Cinema Neuf og Feministisk Filmklubb, og som tidligere styreleder i Filmklubbforbundet. Hun har jobbet for flere norske filmfestivaler, bl.a. som moderator for Kortfilmfestivalen og Amandus. Hun har en bachelorgrad i kulturkritikk og master i filmkuratering.

Oslo Grand Pix Internasjonal

Internasjonal hovedkonkurranse består av et knippe kvalitetsfilmer fra Europa og USA, både fiksjon og dokumentar. Vinnerfilmen mottar 20 000,- og bestemmes av en forhåndsutvalgt jury. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret.

Jury

Mona Hoel

Mona Johanne Hoel er en prisbelønt norsk filmregissør, manusforfatter og produsent. Hoel er aktuell med spillefilmen Skal dere gå allerede?, og står bak Norges første og eneste dogmefilm Når nettene blir lange fra 2000. I 2004 vant spillefilmen Salto, salmiakk og kaffe hovedprisen ved Mannheim-Heidelberg internasjonale filmfestival. Hoel har også markert seg med kortfilmer og musikkvideoer, blant andre Bli med meg til det hellige fjell/ Vuollge mu melde Bassivarrai med Mari Boine i 1997. For tiden er hun i etterarbeid med spillefilmen Natt og kortfilmen Stå opp mot vinden.

Ruben Thorkilsen

Ruben Thorkildsen er en norsk filmprodusent og grunnlegger av selskapet Ape&Bjørn. Han produserte Karlovy Vary Crystal Globe-vinneren Mer eller mindre mann, og Prix Jeunesse-vinneren Kampen. Han er utdannet ved Den norske filmskolen, og har bl.a. deltatt på EAVE producers workshop og Torino filmlab story editor workshop. Ruben har produsert titler som Rafiki (Cannes 2018), Wajib (Locarno og Toronto 2017), The Sunlit Night (Sundance 2019) og den nylige norske kinosuksessen Psychobitch. Han har i tillegg produsert TV-seriene Game On og Match. Ruben mottok i 2019 kanonprisen for årets produsent.

Paul Tunge

Paul Tunge er norsk regissør, manusforfatter og filmfotograf. Han har laget fire spillefilmer som har deltatt på prestisjefulle filmfestivaler verden over. Demning vant Natt & Dag-prisen for beste film i 2015, og prisen for beste spillefilm ved filmfestivalen Indie Lincs i 2016, og Tunges arbeider er utvalgt til Statens kunstutstilling, Høstutstillingen. For tiden jobber han med utvikling av tre spillefilmer og tre dokumentarer. Tunges trilogi om modernistisk arkitektur, Mind of Modernism, har premiere høsten 2021.

Publikumsprisen

Oslo Pix er først og fremst en publikumsfestival - og vi vil vite hvilken film dere synes er best. Du kan være med og kåre publikumsfavoritten ved å gi poeng til alle filmene på programmet.

Du kan gi poeng til så mange filmer som du ønsker, og kan gi poeng flere ganger underveis i festivalen dersom du ønsker det. Det er mulig å stemme på publikumsprisen til og med torsdag 10. juni.

Alle som stemmer er med i trekningen av 5 gavekort pålydende 500 kr fra Filmweb!

Her kan du gi poeng til filmene du ser.