Program

Velkommen til Oslo Pix 2022

Festivalprogrammet
Festivalprogrammet
Alle filmer
Kalender
Gå til programseksjon
Oslo Grand Pix
Konkurranse: Nordisk fiksjon
Konkurranse: Nordisk dokumentar
Konkurranse: Internasjonal
Norsk Indie
Kun en sjanse!
Pix Politikk
Pix on Art
Familiefilm
I kryssilden
Skeivt Kulturår
Festivalfavoritter
Fokus: Abort
Nordisk råds filmpris
Utekino på Schous Plass

Lag ditt eget program ved å legge til filmer i "Mine filmer"

Åpningsfilm // SYK PIKE

Avslutningsfilm // TRIANGLE OF SADNESS

Oslo Grand Pix

Skarpe, utfordrende, vakre og fengslende filmer kniver om Oslo Grand Pix-prisen i tre konkurranseprogrammer: Internasjonal, nordisk fiksjon og nordisk dokumentar. Dette er et bra sted å begynne når du legger løpet for årets festival.

Konkurranse: Nordisk fiksjon

Konkurranse: Nordisk dokumentar

Konkurranse: Internasjonal

Norsk Indie

Norsk indie-seksjonen løfter frem noe av det mest spennende fra norske uavhengige produksjoner det siste året. Oppdag spennende norske filmskapere i denne seksjonen full av innovative filmfortellinger.

Kun en sjanse!

En knippe filmer har kun én visning på festivalen. Vi har samlet dem for deg så du har god oversikt og ikke går glipp av noe. Her finner blant annet eksklusive førpremierer på noen av høstens største titler.

Pix Politikk

Film er et ypperlig medium for å formidle innsikt og kunnskap om komplekse samfunnsspørsmål. Med film som utgangspunkt skal Pix Politikk være et vindu mot verden rundt oss og gi økt kunnskap og refleksjon om samfunnet vårt, og inspirere til engasjement og handling.

Pix on Art

Pix on Art er seksjonen for å undersøke film om film eller andre kunstformer, i vid forstand og årets seksjon består av dokumentar om moteverden i Paris, mesteren Ennio Morricone og det irske sangikonet Sinéad O'Connor.

Familiefilm

Ta med hele familien på festival - både ute og inne. I hverdagene kan du ta med middagen og benke deg til på Schous plass med utekino og i helgen anbefaler vi deg å ta med barna på animasjonsfilm om Anne Frank eller knøttekino i Salongen på Vega Scene med Albert Åberg.

I kryssilden

Da Russland innledet en fullskala invasjon av Ukraina den 24. februar 2022 hadde verden vanskelig for å ta inn over seg det som skjedde. Krigens konsekvenser har så langt vært katastrofale og flere millioner mennesker er drevet på flukt. For å forstå veien videre, eller i hvert fall forstå hvorfor grusomheten eskalerte, må vi se tilbake og kartlegge krigens røtter. Kun ved å dra historiske linjer kan vi kanskje forstå. Årets sideseksjon på Oslo Pix Filmfestival ønsker å rette fokuset mot tiden under og etter 2014-revolusjonen for å vise hvilke tegn som lå i tiden før 24. februar i år.

Skeivt Kulturår

For bare 50 år siden var det ulovlig å være homofil i Norge. 21. april 1972 ble § 213 i straffeloven avskaffet. Paragrafen skulle regulere seksuelle handlinger mellom menn. I anledning dette, og for å markere skeivt kulturår, ønsker Oslo Pix Filmfestival å løfte frem de skeive fortellingene på årets program. Selv om det er 50 år siden avkriminaliseringen, har vi fremdeles en lang vei å gå. Noe vi dessverre fikk en altfor vond påminnelse på natt til 25. juli i år.

Festivalfavoritter

Briljante filmer fra store internasjonale festivaler som vil bergta deg. Her finner du en sjangermiks med høydepunkter fra filmfestivaler som Cannes, Toronto, Berlinalen, South by Southwest, Sundance, Tribeca og Locarno.

Fokus: Abort

I slutten av juni i år fjernet amerikansk høyesterett nesten 50 år med grunnlovsbeskyttet rett til abort i hele USA da de besluttet å sette til side kjennelsen i rettssaken «Roe vs Wade» fra 1973. Det er nå opp til hver enkelt stat å bestemme hvilken abortlovgivning som skal gjelde i den enkelte staten. Det anslås at minst 40 millioner kvinner og jenter i reproduktiv alder med dette vil stå i fare for å miste tilgangen til trygg og lovlig abort. Vi setter opp to spesialvisninger som på hvert sitt hvis løfter frem viktigheten av å la kvinner bestemme over egen kropp.

Nordisk råds filmpris

Utekino på Schous Plass

Ingenting er som å se film under åpen himmel. Tirsdag til fredag under festivalen inviterer vi til en rekke filmvisninger på Schous plass som er rettet mot barnehage, familier og voksne. Pakk piknikkurven og ta med deg alle du kjenner for noen magiske filmøyeblikk midt på Grünerløkka - helt gratis!

TV-Serier // GUTTA PÅ SKAUEN

TV-serier er også best på stort lerret! Onsdag 31. august har du en unik mulighet til å binge en hel serie i Salongen på Vega. Vi viser hele den nye NRK-serien GUTTA PÅ SKAUEN med serieskaperne tilstede. Visningen er gratis, men husk å ta ut billett i forkant for å sikre deg plass.

Pix Kulinarisk

Mat, drikke og film hører sammen, og i år lanserer vi en seksjon som vil blomstre i årene som kommer. Vi serverer publikum et kunnskapsrikt og humoristisk innblikk i alle vinens avkroker - fortalt av dem som lever av og for de edle dråpene.

Pix Crawl: Kortfilm

Onsdag 31. august tar vi med oss en liten bit av Kortfilmfestivalen i Grimstad til Oslo til sensommerens beste pub crawl. Konseptet: Fem kortfilmer på tre utesteder fordelt utover Grünerløkka.

Arrangementet er gratis.