31. mai - 06. jun.
Digital Festival
Tilgjengelig fra 31. mai

Denne filmen vises på vår digitale festival.

Livet byr på få overraskelser for filmens arbeidsomme og livstrøtte tittelperson. I kraft av familiens tradisjonelle rollefordeling, holder Mare i husarbeidet og ektemannen jobber sene kvelder som sikkerhetsvakt på flyplassen i Dubrovnik. På toppen av en hverdag preget av rutiner, er ekteskapet heller ingen kilde til nevneverdig lykke. Men idet Mare får smaken på forandring, begynner ting å skje.

Mare – som hadde premiere under Berlinalen i fjor – er et nært og ektefølt drama som skildrer skyene i horisonten bak solskinnstilværelsen langs den kroatiske adriaterhavskysten. Mare og familien bor like ved flyplassen og den gjennomgående lyden av fly som ankommer og tar av, blir en konstant påminner om tilværelsens uutholdelige trøtthet og vissheten om alt der ute. Tittelfiguren selv har aldri flydd, og lengter mer og mer. Foruten disse gjenkjennelige følelsene av kjedsomhet og sjalusi, er Mare skutt på 16mm film, hvilket kler dens håndholdte og nære visuelle uttrykk svært godt.

Elias Bakken Johansen

Regissør

Andrea Štaka (f. 1973) er en sveitsisk filmskaper som tidlig gjorde seg bemerket. For spillefilmdebuten Das Fräulein vant hun Gulleoparden i Locarno i 2006. Štakas foreldre er fra det tidligere Jugoslavia, hvis borgerkrig gjennom 1990-årene har satt sitt preg på filmene hennes. Hun er utdannet fra kunsthøgskolen i Zürich, og Mare er hennes tredje spillefilm.

Denne filmen inngår i

Transformasjon

Originaltittel Mare

Land Sveits, Kroatia

År 2020

Regissør Andrea Štaka

Manusforfatter Andrea Štaka

Fotograf Erol Zubčević

Produsent Thomas Imbach, Andrea Štaka

Med Marija Škaričić, Goran Navojec

Produksjonsselskap Okofilm Productions

Spilletid 1t 24m

Språk Kroatisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?