man. 31.05
08:00 - 09:33

Alle kan vi kjenne på drømmen om det forjettede USA, der alt er større, flottere og mer ekstravagant. For 15-årige Leshka er det damene han møter i erotiske chattekanaler på nett som trekker hans tanker over Beringstredet fra den bittelille fiskerlandsbyen han bor i, helt nordøst i Russland. Særlig én jente han ser på nettet påkaller kjærlighet hos Leshka, og han begynner å lære seg engelsk for å fullende sin ambisiøse plan om å spore henne opp. En utradisjonell gest i et hardt og mannsdominert samfunn, hvor kontakten med det motsatte kjønn i stor grad begrenser seg til flyktige møter med prostituerte.


Selv om forholdene i landsbyen kan virke traurige, er humoren aldri langt unna. The Whaler Boy er dessuten spekket med klassiske, amerikanske poplåter, og musikken er sammen med det golde landskapet med å symbolisere avstanden mellom Leshkas hverdag og drømmer. Både stilmessig og tematisk er det lett å dra parallellene til Erik Smith-Meyers omdiskuterte Svidd Neger fra 2003.

Jon Sæter

Regissør

Philipp Yuryev (f. 1990) er en russisk regissør og manusforfatter født i Moskva. Han første kortfilm, The Song of the Mechanical Fish, ble vist ved Sundance-festivalen i 2013, og nominert til juryens pris for kortfilmer samme år. The Whaler Boy er hans første langfilm.

Denne filmen inngår i

Transformasjon

Originaltittel Kitoboy

Land Russland, Polen, Belgia

År 2020

Regissør Philipp Yuryev

Manusforfatter Philipp Yuryev

Fotograf Mikhail Khursevich, Yakov Mironichev

Produsent Aleksey Uchitel

Med Vladimir Onokhov, Kristina Asmus, Vladimir Lyubimtsev

Spilletid 1t 33m

Språk Russisk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Aldersgrense 15

Hva med disse filmene?