Den nå 91 år gamle mesteren Frederick Wiseman er kjent for sine lange, observerende dokumentarportrett av amerikanske institusjoner (Central Park, 1989, At Berkeley, 2013 og Ex Libris, 2017 m.fl.), og i hans nyeste film inviteres du med inn i rådhuset i Boston. I løpet av fire og en halv time tilbyr Wiseman et fascinerende innblikk i maktens korridorer. Politikernes daglige gjøremål handler om alt fra å trygge arbeideres rettigheter og skape en rettferdig boligpolitikk til en rekke diskusjoner om representasjon.

Gjennom å være «flue på veggen» får vi en enestående innsikt i det som vanligvis er lukkede rom, der helt ordinære byråkrater forsøker å navigere i en jungel av politiske hensyn og retningslinjer. I spissen for alle dem som svirrer rundt i gangene og deltar på utallige møter står ordføreren Marty Walsh, demokrat og sønn av irske immigranter. Opptakene er gjort i 2018 og 2019, og tegner et bilde av en politiker som er alt annet enn landets president, og som viser et brennende engasjement for miljøspørsmål, innvandreres rettigheter og likestilling. Filmen ser ut til å ha fungert godt som jobbsøknad – Walsh er i dag arbeidsminister under president Joe Biden.

City Hall er, tro det eller ei, svært underholdende. Har du ikke tidligere opplevd Wisemans blikk på samfunnet er dette et perfekt utgangspunkt for å bli kjent med en av verdens største nålevende dokumentarister.

Johanne Svendsen Rognlien

Regissør

Frederick Wiseman (f. 1930) har en lang karriere bak seg som dokumentarfilmskaper, og er en av de viktigste og mest originale filmskaperne som fortsatt er aktiv i dag. Han er født i USA og blant annet utdannet innen jus ved Yale-universitetet. Den første langfilmen Wiseman produserte var The Cool World (1963), før regidebuten Titicut Follies kom i 1967. Filmene hans er i hovedsak studier av sosiale institusjoner som sykehus, bibliotek og skoler. I 2014 mottok Wiseman Gulløven for sin livslange innsats i bransjen under filmfestivalen i Venezia.

Denne filmen inngår i

Konkurranse: Internasjonal

Land USA

År 2020

Regissør Frederick Wiseman

Fotograf John Davey

Produsent Karen Konicek

Med Martin Walsh

Produksjonsselskap Ford Foundation - Just Films, ITVS, PBS, Puritan Films

Spilletid 4t 35m

Språk Engelsk

Undertekst Utekstet

Sjanger Dokumentar

Format Digital

Aldersgrense A

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Denne filmen og mange andre kan du se hjemme på Digital Festival. Finn ut mer her.

Hva med disse filmene?