Skrekkfilmentusiaster har nok bitt seg merke i filmer som Midsommar (2019), The Witch (2015) og The Lighthouse (2019) fra de siste årene. Alle tre er eksempler på undersjangeren «folk horror», en skrekksjanger som tar utgangspunkt i folketro. I Woodlands Dark and Days Bewitched: A History of Folk Horror tas vi med på en lang og altomfattende reise gjennom filmer som tilhører denne sjangeren, fra The Wicker Man (1973) til Midsommar, via utallige eksempler fra store deler av verden. Dette kunne lett fungert som en liste med filmklipp til inspirasjon for skrekkfilmfans, men regissør Kier-La Janisse klarer på mesterlig vis å trekke linjer mellom filmene og sette dem i kontekst nasjonalt og historisk.

Filmen gir et godt innblikk i hvorfor «folk horror» har holdt seg i så mange år, og løfter fram hvordan politikk, kulturelle verdier og frykt ofte kommer til uttrykk gjennom akkurat denne sjangeren. Janisse har invitert et enormt panel av historikere, filmskribenter, akademikere og filmskapere til å forklare fenomenet. Dette gir filmen en faglig tyngde uten at den graver seg for dypt ned i akademia, for dette er også en utrolig underholdende filmopplevelse der man nesten ikke merker den lange spilletiden. Er man fan av skrekk, eller bare interessert i hvordan film og andre kulturformer uttrykker samfunnet det er produsert i, er dette et must!


Mads Wølner Voss

Regissør

Kier-La Janisse (f. 1972) er en kanadisk filmskribent, filmfestival-programmerer og produsent. Hun har grunnlagt skrekkskolen The Miskatonic Institute of Horror Studies og er forfatter av bøkene «A Violent Profession: The Films of Luciano Rossi» og «House of Psychotic Women: An Autobiographical Topography of Female Neurosis in Horror and Exploitation Films». Woodlands Dark and Days Bewitched: A History of Folk Horror er hennes første langfilm.

Denne filmen inngår i

Pix on Art

Originaltittel Woodlands Dark and Days Bewitched: A History of Folk Horror

Land USA

År 2021

Regissør Kier-La Janisse

Manusforfatter Kier-La Janisse

Produsent Kier-La Janisse, David Gregory, Winnie Cheung

Produksjonsselskap Severin Films

Spilletid 3t 14m

Språk Engelsk

Undertekst Utekstet, Engelsk

Sjanger Dokumentar

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?