Se årets Pix Politikk-program

Pix Politikk er festivalens arena for film og debatt.

Film er et glimrende medium for å formidle innsikt og kunnskap om komplekse samfunnsspørsmål. Med film som utgangspunkt skal Pix Politikk være et vindu mot verden rundt oss, gi økt kunnskap og refleksjon om samfunnet og inspirere til engasjement og handling. 

Klikk her for å gå til Pix Politikk-seksjonen

RIVER i Kulturkirken Jakob

Den storslåtte dokumentaren RIVER er satt sammen av et talentfullt stjernelag, og er en meditasjon over verdens elver og vårt forhold til dem. Willem Dafoe guider oss med en poetisk fortellerstemme akkompagnert av fantastisk musikk fra det australske kammerorkester og Radioheads Jonny Greenwood. Kombinert med fantastisk foto skapes en intens og emosjonell naturopplevelse 

Filmen vises flere ganger under festival, men torsdag 1. september kan du oppleve den i stemningsfulle Kulturkirken Jakob. Naturvernforbundet introduserer visningen.

Arrangementet gjøres i samarbeid med Kulturkirken Jakob og Naturvernforbundet.

Livet i hamsterhjulet

Konstante avbrytelser, endeløse og utallige møter, uendelig antall eposter og flere mellomledere enn man klarer å holde styr på. Er det noe galt med måten vi jobber på? Med mye humor tar John Websters THE HAPPY WORKER et oppgjør med arbeidshverdagen vår. 

Etter visningen tirsdag 30. august stiller regissør John Webster til et panel om livet i hamsterhjulet – det vil si: det moderne arbeidslivet – og hvorvidt det er mulig å tenke seg et samfunn hvor vi kan jobbe litt mindre og leve litt mer. 

Visningen holdes i samarbeid med Samfunnsviterne, Rethinking Economics og Finno. 

(H)valgets kval

Beboerne på Færøyene har i århundrer jaget grindhval, men er i dag fordømt av internasjonale aktivister. Denne typen fangst var en nødvendighet for å sikre mat før i tiden, men trenger man lenger denne blodige tradisjonen når man i dag finner alt man trenger på supermarkedet? 

Etter visningen av A TASTE OF WHALE tirsdag 30. august dykker vi ned i hvalfangstdebatten. Er det egentlig er greit å spise hval? Om det er sånn at hvalfangsten ikke truer artsbestanden, er det da mer galt å spise hval enn pølser og biff? 

Visningen holdes i samarbeid med Institut français Norge.

Hva har vi lært etter to år med pandemi?

Koronapandemien er fortsatt ikke over, og forskere mener at en neste pandemi kan komme når som helst. Hva kan vi lære av svenskene, som valgte en helt annen strategi enn resten av verden? 

Viktor Nordenskiölds innsiktsfulle dokumentar BAKOM DEN SVENSKA MODELLEN følger den kontroversielle koronahåndteringen fra innsiden, med særlig fokus på statsepidemiolog Anders Tegnell og helseminister Lena Hallengren. 

Etter visningen 1. september inviterer vi et panel til å diskutere hvilken lærdom vi kan ta av den svenske koronamodellen, og om vi som samfunn var forberedt på de demokratiske dilemmaene som oppstod da det ble innført inngripende restriksjoner i samfunnet vårt. Finnes det en fasit?

Plast i havet

En flaskeposts reise fra Dresden til Nord-Norge med Elben som reisevei forteller en skremmende historie om søppel og mikroplast, og om de fatale konsekvensene vårt avfall har på økosystemene – med Norges vakreste natur som bakteppe. 

Filmskaper Steffen Krones plukker flasken med seg og tar den med tilbake til Tyskland. Her panter han den, men han får ikke flaskens reise ut av hodet. Sammen med ingeniøren Paul Weiß starter han et prosjekt for å kartlegge hvordan plastavfall forflytter seg som følge av de utrolige havstrømmene. 

Etter visningen 1. september stiller filmens regissør Steffen Krones til samtale om med en representant fra WWF Verdens naturfond.

Visningen holdes i samarbeid med WWF Verdens naturfond og Goethe-Institut i Oslo.

Integrering over tid

I 2005 søker tretten personer asyl i Norge med filmskaper Charlotte Røhder Tvedt i hælene. Av de tretten får sju opphold, to trekker seg i fare for liv og fire får avslag og forsvinner. I 15 ÅR SENERE forsøker hun å lete dem alle opp igjen. 

15 ÅR SENERE får sin verdenspremiere under Oslo Pix Filmfestival, og er en slags oppfølger til dokumentaren INTERVJUET - BAK DØRENE TIL UDI fra 2006, som følger de samme menneskene.

Hvordan er det å starte på nytt? I 15 ÅR SENERE får vi noen av svarene – den gir et unikt innblikk i dramatiske konsekvenser av valg over tid, om møter mellom folk og hvordan det er å leve med gammel bagasje i nytt land. 

Etter visningen 4. september følger en samtale om integrering i det lange tidsperspektivet. Hva er egentlig integrering? Hva bidrar det til, og hva hindrer det? Har vi snakket ordet i hjel, og bør vi kanskje heller kalle det et forhold? 

Visningen holdes i samarbeid med Medieoperatørene.