lør. 03.09
14:00 - 15:15
Vega 2

Hva kan vi lære av svenskene som valgte en helt annen korona-strategi enn resten av verden?

Vi er enda ikke helt ferdige med koronapandemien, men forskere melder allerede at neste pandemi kan være rett rundt hjørnet. Var vi forberedt på dilemmaene som presset seg frem når våre demokratiske verdier og rettsstatsprinsipper ble utfordret av krav om inngripende samfunnsrestriksjoner? Finnes det en fasit på spørsmålet om å være føre-var versus forholdsmessighet? Og kan, og bør, vi se til Sverige?

Da pandemien brøt ut i 2020 bestemte de fleste land seg for å kjøre full nedstenging. Svenske politikere og eksperter valgte en annen strategi; nemlig å holde det svenske samfunnet åpent. Siden mars 2020 har den svenske modellen blitt diskutert verden over, og svenskenes svar på Nakstad, Høie & Co ble utsatt for et ekstremt personfokus på godt og vondt, der de mottok trusler og hatkampanjer den ene dagen og gratulasjoner og hyllest den neste. Hvordan var det å stå i stormen når pandemien for alvor slo inn over landet og dødstallene begynte å stige?

Viktor Nordenskiölds innsiktsfulle dokumentar følger den kontroversielle koronahåndteringen fra innsiden, med særlig fokus på statsepidemiolog Anders Tegnell og helseminister Lena Hallengren, og er både et historisk dokument og et viktig innlegg i debatten om veien videre.

Johanne Svendsen Rognlien

Regissør

Viktor Nordenskiöld er en prisvinnende svensk regissør, produsent og journalist. Han har laget flere dokumentarer for TV og kortfilmen hans Out of this World hadde premiere på filmfestivalen i Berlin i 2014. The Feminister (2019) var hans første helaftens dokumentarfilm og hadde premiere på CPH:DOX. Han har sin utdanning fra kunsthøyskolen i Stockholm, og i 2011 grunnla han produksjonsselskapet Freetown Films.

Denne filmen inngår i

Pix Politikk

Originaltittel Bakom den svenska modellen

Land Sverige

År 2022

Regissør Viktor Nordenskiöld

Produsent Viktor Nordenskiöld, Dylan Williams

Produksjonsselskap Freetownfilms AB

Distribusjon Autlook Film Sales, SFI

Spilletid 1t 15m

Språk Svensk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense A

Lenker IMDb

Relaterte arrangementer

Hva med disse filmene?