HER ER ÅRETS PRISVINNERE PÅ OSLO PIX

Vi er stolte av å kunne presentere årets vinnere av Oslo Grand Pix for beste nordiske dokumentar, beste nordiske fiksjonsfilm og beste internasjonale film. Benytt sjansen til å få med deg vinnerfilmene på festivalen i dag!

De tre juryene har vurdert årets konkurransefilmer både på kino og på digital festival, og nå er vinnerne av Oslo Grand Pix 2021 kåret! Du kan lese mer om prisene og årets jurymedlemmer her.

Du kan fortsatt være med på å avgjøre vinneren av publikumsprisen ved å gi poeng til filmene du har sett helt frem til torsdag kveld. Vinnerfilmen offentliggjøres fredag 11. juni.

Oslo Grand Pix Nordisk dokumentar

OP2021 Jury 2

Årets nordisk dokumentar-jury har bestått av filmregissør og -fotograf Håvard Fossum, filmregissør og klipper Nataša Urban, og filmformidler Helene Aalborg. Foto: Ihne Pedersen

Hederlig omtale:

Juryen ønsker å gi hederlig omtale til en helstøpt dokumentaropplevelse som bruker effektive og gjennomarbeidede virkemidler for å fortelle sin historie. Historien er en mange er vant til å forholde seg til kun på et abstrakt nivå — mens her får vi gjennom en enkeltpersons historie et detaljnivå som tidvis er hjerteskjærende, tidvis poetisk og ømt, og forfriskende fritt for klisjeer. Bruken av animasjon i kombinasjon med enkelte arkivopptak levendegjør fortellingen til en ung og desperat flytkning, og gir oss et privat og grunnleggende menneskelig innblikk i hans verdenssyn og erfaringer.

Hederlig omtale går til Flukt av Jonas Poher Rasmussen.

Du har mulighet til å se Flukt Oslo Pix’ digitale plattform i kveld, søndag 6. juni. Filmen har ordinær kinopremiere i september og distribueres av Mer Film.

Vinner av Oslo Grand Pix Nordisk dokumentar:

Årets vinnerfilm tar fra et usannsynlig utgangspunkt tak i noen av de virkelig store spørsmålene om hva kunst er og kan eller skal være. Denne smarte og vittige dokumentaren undersøker om og hvordan selv de mest kommersielle rammeverkene kan kombineres med aktivisme, og stiller uventede spørsmål rundt tunge temaer som politisk og kunstnerisk boikott versus påvirkning. Dette er en film som på glimrende vis får seeren til å selv reflektere over hva kunstens funksjon skal være. Spesiell shout-out også til de svært unge fansene som dukker opp innimellom de mer globalt anlagte scenene og diskusjonene.

A Song Called Hate 1

Prisen for beste film i Oslo Grand Pix Nordisk dokumentar går til A Song Called Hate av Anna Hildur Hildibrandsdottir.

Du har fortsatt mulighet til å se A Song Called HateOslo Pix’ digitale plattform til og med torsdag 10. juni.

Her er en hilsen fra regissør Anna Hildur Hildibrandsottir:

Oslo Grand Pix Nordisk fiksjon

OP2021 Jury 1

Årets nordisk fiksjon-jury har bestått av filmformidler Vigdis Lian, filmprodusent Khalid Maimouni og skuespiller Ingvild Holthe Bygdenes. Foto: Ihne Pedersen

Hederlig omtale:

De er ikke navnløse, de har reist langt med sitt håp og sine drømmer. De er oss. Flyktningekrisen angår oss alle. Det er så lett å se en annen vei, tenke at alle kan ikke komme, alle kan ikke bli. Regissør Hamy Ramezan minner oss om at vi er medmennesker og har et ansvar. Vi skal se dem, vite om dem, minne oss selv på at vi er som dem.

Juryen ønsker med dette å gi hederlig omtale til Any Day Now (Ensilumi), for at vi skal kjenne og huske 13-åringen Rami og hans familie.

Du har fortsatt mulighet til å se Any Day NowOslo Pix’ digitale plattform til og med torsdag 10. juni.

Vinner av Oslo Grand Pix Nordisk fiksjon:

Årets utvalg av filmer i programseksjonen Nordisk fiksjon utmerker seg med flere sterke skuespillerprestasjoner i engasjerende karakterdrevne dramaer. Vinnerfilmen er ikke noe unntak med sitt godlynte budskap om selvrefleksjon og forsoning. Vi blir med stødig regi ledsaget inn i morsomme og ettertenksomme situasjoner når storbyarrogansen møter landsbygdas trauste hverdagsliv. Filmen er uhøytidelig og fargerik, og regissøren viderefører en lang, dansk tradisjon med å utforske ubehagelige familierelasjoner i komedie-drama-sjangeren. Filmen fortjener virkelig et stort kinolerret og et langt liv på kino.

Persona Non Grata 1

Prisen for beste film i Oslo Grand Pix Nordisk fiksjon går til Lisa Jespersens publikumsvennlige og sterke spillefilmdebut Persona Non Grata.

Du har mulighet til å se Persona Non Grata på Vika kino i kveld, søndag 6. juni kl. 18.15. Kjøp billetter her.

Oslo Grand Pix Internasjonal

OP2021 Jury 3

Årets internasjonal-jury har bestått av filmregissør Mona Hoel, filmprodusent Ruben Thorkildsen og filmregissør, manusforfatter og fotograf Paul Tunge. Foto: Ihne Pedersen

I en tid da media er preget av populistiske og polariserende perspektiver, løfter Wiseman opp demokratiske verdier som oppleves befriende når det ellers ikke finnes rom for de komplekse og lange tankerekkene. Med sin ukonvensjonelle lengde (272 minutter) og sin minimalistiske metode, tar Wiseman oss med inn i den daglige driften av rådhuset i sin hjemby, Boston. Med lange, observerende scener gir han oss innblikk i grunnleggende sosiale utfordringer, i huset som berører hvert aspekt av livene våre.

Byens ordfører Marty Walsh er filmens omdreiningspunkt, og det er fascinerende å tenke på at dette foregår samtidig som hans rake motsetning sitter i det hvite hus (2018-2019). Ikke bare tror han på forestillingen om at regjeringens viktigste plikt er å løfte alle samfunnets bestanddeler, han er også helt komfortabel med å holde en tale der han tilslutter seg sosial rettferdighet. Derigjennom avkler Wiseman demokratiets verdier. Hvem har ansvar, hva fungerer, og hvordan kan vi forbedre. I salen sitter menneskene. Åpne, lyttende, kritiske og håpefulle. Humanisme, gode verdier og håp får råde, i en tid der høyreekstremisme og populisme er i full oppblomstring og truer demokratiet verden over.

City Hall 1

Prisen for beste film i Oslo Grand Pix Internasjonal går til City Hall av Frederick Wiseman.

Du har mulighet til å se City Hall Oslo Pix’ digitale plattform i kveld, søndag 6. juni.

Les mer om årets vinnerfilmer her: