For over 20 år siden flyktet Amin fra Afghanistan og ankom Danmark som enslig mindreårig. 36 år gammel og på terskelen til å slå seg ned med sin forlovede, Kasper, føler Amin trang til å konfrontere sin skjulte fortid – ved å fortelle livshistorien sin til hans venn gjennom mange år, dokumentaristen Jonas Poher Rasmussen. Flukt er følsom, hjerterå og dramatisk i gjenfortellingen av en gripende reise fra barndommen i Kabuls gater til voksenlivet i Danmark. Filmen er full av ekstraordinære opplevelser og vanskelige konfrontasjoner – og viser råskapen flyktninger blir utsatt for, og hva de ofrer for sine familier.

Noe av det mest treffende ved Flukt er hvor nyskapende den er. Amins opplevelser blir formidlet gjennom animasjon, arkivopptak og gjengivelser av samtaler, som vevet sammen med Amins egne fortellinger danner et rikt portrett av et helt og mangesidig menneske. Bruken av animasjon frigjør filmen fra visse grunnleggende begrensninger ved dokumentarsjangeren, samtidig som det aldri overdøver historien. At Amin forteller alt med egne ord gir et unikt innblikk ikke bare i eksterne erfaringer, men også i hans konstante angst rundt avvisning som flyktning og som homofil, og hvordan fortiden klamrer seg til ham og påvirker hans plass i verden i dag.

Elisabeth Aslesen

Regissør

Jonas Poher Rasmussen (f. 1981) er en dansk filmskaper som debuterte med Noget om Halfdan, en dokumentar om hans farfar, forfatteren Halfdan Rasmussen, i 2006. Han er blitt kjent for sin innovasjon innen dokumentarsjangeren – fra måten han blander fakta og fiksjon i Searching for Bill (2012) til hvordan han vekker ord til live med animasjon i sin fjerde kinodokumentar, Flukt. Filmen hadde premiere under Sundance Film Festival i 2021 og vant festivalens Grand Jury Prize for beste internasjonale dokumentar.

Denne filmen inngår i

Konkurranse: Nordisk dokumentar

Originaltittel Flugt

Land Danmark, Frankrike, Sverige, Norge

År 2021

Regissør Jonas Poher Rasmussen

Manusforfatter Jonas Poher Rasmussen

Fotograf Mauricio Gonzalez-Aranda

Produsent Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen

Med Rashid Aitouganov

Produksjonsselskap Final Cut for Real

Distribusjon Mer Film

Spilletid 1t 29m

Språk Engelsk, Dansk, Dari, Russisk, Svensk

Undertekst Norsk

Sjanger Dokumentar, Animasjon

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Relaterte arrangementer

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?