I 2016 estimerte FN at 13.5 millioner av Syrias befolkning på 22 millioner har blitt fordrevet av den syriske borgerkrigen. Av disse har omtrent 5 millioner krysset grensene over til andre land. Familien Alfares er spredt over tre land – i sin flukt fra Syria har faren endt opp i Canada, moren i Danmark og de to sønnene i Tyrkia. Reunited følger familiens uutholdelige kamp for å gjenforene barna med moren i Danmark.

Reunited åpner med et fotografi av familien i Aleppo: det viser samholdet og lykken de delte – nå bare et minne, frosset bak glass. Gjennom opptak av familiemedlemmene, skurrete videochatter og hjemmevideoer følger vi dem på en høyst personlig reise gjennom frustrasjon, håpløshet og sorg over det de hadde og det de har mistet. Men vi får også ta del i øyeblikk av varme, omsorg og lettelse. Filmen snur heller ikke blikket vekk fra fremmedfrykten flyktninger møter eller ydmykelsen de utsettes for av byråkratiske systemer.

Mira Jargil har en tydelig og nær stemme som filmskaper. Hun evner gjennom dette familieportrettet å vise det emosjonelle i kampen for å kunne leve sammen i frihet og fred og ber oss om å se det menneskelige ved flyktningkrisen.

Elisabeth Aslesen

Regissør

Mira Jargil (f. 1981) er en prisvinnende dansk dokumentarist kjent for sin eksamensfilm Den tid vi har, dokumentarserien Til døden os skiller, og kinodokumentaren Drømmen om en familie. Filmene hennes omhandler ofte familier som står ovenfor store og ukjente utfordringer, tematikk som gjenfinnes i Reunited. Reunited ble nominert til International Documentary Association (IDA) sin pris for beste langfilm i 2021.

Denne filmen inngår i

Konkurranse: Nordisk dokumentar

Originaltittel En splittet familie

Land Danmark, Sverige

År 2020

Regissør Mira Jargil

Manusforfatter Mira Jargil

Fotograf Mira Jargil

Produsent Kirstine Barfod

Med Rana Agha, Mukhles Alfares, Nidal Alfares, Jad Alfares

Produksjonsselskap Moving Documentary

Spilletid 1t 18m

Språk Arabisk, Dansk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?