Any Day Now følger den iranske Mehdipour-familien gjennom en idyllisk finsk sommer, mens de avventer svar på om de får asyl i Finland. Filmen – delvis basert på manusforfatter og regissør Hamy Ramezans barndom som iransk flyktning i Finland – viser motstandskraften hos alminnelige mennesker, og deres varme, godhet, og kjærlighet, stilt opp imot byråkratisk apati.

Mens Mehdipourene venter, beveger sommeren seg mot at Ramin, sønnen i familien og på terskelen til tenåringsårene, skal begynne på et nytt skoletrinn. Ungdomstiden blir en metafor for familiens situasjon – preget av usikkerhet og forvirring, men også spenningen ved nye opplevelser på et nytt sted. Selv om Any Day Now tar for seg vanskelighetene flykninger møter i fremmede land, er denne filmen i sitt temperament mest av alt en film om hverdagslivet.

Ramezan er avveiende og presis i hvordan han fremstiller dagligdagse mønstre i interneringssenteret der familien bor, og i denne lavmælte alminneligheten ligger filmens følelsesmessige kraft. Mehdipourenes desperate situasjon ligger rett under overflaten i hvert anstrengte blikk, hver uforstående kommentar og forkjærte utveksling. Men dette blir overskygget av et ektefølte håp som sprer en sjelsstyrke gjennom filmen og gjør atAny Day Now vil resonnere med enhver.

Elisabeth Aslesen

Regissør

Hamy Ramezan (f. 1979) er en finsk-iransk filmskaper. Ramezan har fullført flere prosjekter siden han gikk ut av den britiske filmskolen UCA Farnham i 2007, både kort- og dokumentarfilm. Den best kjente av disse er den prisvinnende kortfilmen Kuuntele (Listen, 2014). Any Day Now er hans første spillefilm.

Denne filmen inngår i

Konkurranse: Nordisk fiksjon

Originaltittel Ensilumi

Land Finland

År 2020

Regissør Hamy Ramezan

Manusforfatter Hamy Ramezan, Antti Rautava

Fotograf Arsen Sarkisiants

Produsent Emilia Haukka, Jussi Rantamäki

Med Aran-Sina Keshvari, Shabnam Ghorbani, Shahab Hosseini, Kimiya Eskandari, Muhammed Cangore, Laura Birn

Produksjonsselskap Elokuvayhtiö Oy Aamu

Spilletid 1t 22m

Språk Persisk, Finsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Aldersgrense 9

Relaterte arrangementer

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?