søn. 04.09
16:30 - 18:15
Vega Salongen

Bli med på en work-in-progress-presentasjon av de nye filmene til Ellen Ugelstad og Ane Hjort Guttu.

Ane Hjort Guttu og Ellen Ugelstad viser utdrag fra sine to kommende filmer, Voice og The Recovery Channel, i en work-in-progress-presentasjon på Vega Scene søndag 4. september. Begge filmene kombinerer virkemidler fra dokumentar- og fiksjonsfilm, og samtalene utforsker bruken av hybridformen i film på forskjellige måter.

Voice (Ane Hjort Guttu)

Ane Hjort Guttus hybrid-dokumentar Voice foregår på et filmverksted kalt VOICE der ungdom i Groruddalen i Oslo lærer å lage korte mobilfilmer tenkt for sosiale medier om ting som opptar dem. Når den etablerte dokumentarfilmskaperen Rhea ønsker å lage film om VOICE sine arbeidsmetoder utfordrer ungdommene henne: De ønsker at hun engasjerer seg i deres miljø og vil ha stadig sterkere medbestemmelse over filmprosjektet hennes.

Voice tar opp spørsmålet om retten til å representere og om hvem som kan fortelle historier om hvem. Den diskuterer kulturell appropriasjon og identitetspolitikk, særlig om hvorvidt hvite kulturprodusenter kan fortsette å fortelle historier hentet fra andre identiteters erfaringer. Ane Hjort Guttu viser klipp fra filmen og stiller til samtale for å snakke om hvordan eventuelle samarbeid mellom filmskaper og subjekter kan foregå; om hvordan ungdommene i filmen ble valgt til rollene og instruert; og om hvordan deres «filmer-i-filmen» har blitt til.

The Recovery Channel (Ellen Ugelstad)

Dels drama, dels førstepersons narrativ, dels dokumentar og dels satire. Filmen er konstruert som en nyhetssending, men vever inn personlige historier fra virkeligheten.

Ellen Ugelstad har tidligere lekt med grensene mellom virkelighet og fiksjon. Ofte blir det sagt at virkeligheten overgår fiksjonen. Men av og til må man bruke fiksjonen til å si noe sant om virkeligheten. Ved å la mennesker spille seg selv og bruke skuespillere der det trengs, håper hun å forene det beste fra dokumentaren og fiksjonens verden.

The Recovery Channel er en sjangerutforskende film, bygget opp som en nyhetssending som består av to nyhetsopplesere, Randi og Omar, reportasjer, gjester i studio og fem på gaten. Her går man i dybden og presenterer nyheter som kun handler om psykisk helse, menneskerettigheter og tvang i psykiatrien. I tillegg følger vi redaksjonsmøtene og Randis liv utenfor sendingen, som pårørende til søsteren Ylva som ikke vil ta imot hjelp. Det blir både værmelding, sport og kulturinnslag! Filmen kommenterer medias rolle, dens makt og hvordan deres knappe form er med på å definere hvordan vi mottar kunnskap om psykisk lidelser.

The Recovery Channel presenteres med klipp fra filmen og en samtale med Ellen Ugelstad for å belyse hvordan hybridformen kan representere sårbare grupper, gi autentisitet til fortellingen og skape nærhet.

Arrangementet er gjort i samarbeid med Filmbyrået Jack, Viken filmsenter og Norske filmregissører og er støttet av NFI og Viken filmsenter.

Regissør

Ane Hjort Guttu er en norsk kunstner og filmskaper basert i Oslo. Hun arbeider innen en rekke ulike medier, men har i de siste årene konsentrert seg om film- og videoverk. Guttu står bak flere kortfilmer, novellefilmer og videoverk som er utforskende og sjangeroverskridende. Filmene hennes har blitt presentert på flere filmfestivaler og kulturinstitusjoner, blant annet MoMAs Doc Fortnight, CPH:DOX og Gøteborg internasjonale filmfestival.

Ellen Ugelstad er en norsk filmskaper og produsent og jobber med fiksjonsfilm, dokumentar og filmessay. Ugelstad har markert seg som en uredd filmskaper som utforsker både fiksjon og dokumentar. Hun har alltid gått sine egne veier i distribusjon av filmene sine og blander tradisjonelle og nye plattformer i sitt arbeid. Filmene hennes tar ofte for seg makt og avmakt, normalitet og galskap, mennesker og individets sårbarhet i møte med systemer. Filmene er blitt vist på en rekke filmfestivaler og kunstarenaer gjennom årene. Filmen Indian Summer – Du skal ha gode nerver for å være indianer (2011) ble blant annet vist på DOK Leipzig og CPH:DOX, og vist presentert på Høstutstillingen. Making Sense Together ble vist på Oslo Pix Filmfestival i 2018 og er for tiden en del av Nasjonalmuseets åpningsutstilling. Hun er også vinner av to Gullstoler for filmene Den grønne dalen og The Wonders Beneath the Sea.

Denne filmen inngår i

Norsk Indie

Land Norge

År 2022

Regissør Ane Hjort Guttu, Ellen Ugelstad

Produsent Elisabeth Kleppe (Voice), Ane Hjort Guttu (Voice), Tonje Alice Madsen (The Recovery Channel), Ellen Ugelstad (The Recovery Channel)

Produksjonsselskap Ane Hjort Guttu AS (Voice), 21 Pictures AS (The Recovery Channel)

Distribusjon Filmbyrået Jack

Spilletid 1t 45m

Språk Norsk

Undertekst Uten tekst

Sjanger Dokumentar, Samtale

Aldersgrense A

Hva med disse filmene?