tir. 30.08
18:30 - 20:12
Vega 3
søn. 04.09
11:30 - 12:52
Ringen 5

Tyngde handler om det å elske og det å miste.

Thomas Østbyes Tyngde er en filmatisk fortolkning av Demian Vitanza drama som fikk Ibsenprisen i 2019. Teksten handler om det å elske og det å miste, og om flere tilnærminger til det å være skeiv. Gjennom skuespiller Terje Strømdahl får vi servert en historie der Strømdahl fungerer som et medium for sin avdøde ektemann, Vidar. Det er altså Vidar vi får vite mest om gjennom Strømdahls ord; om utenforskap, tro, sykdom, den store kjærligheten og det å vokse opp som skeiv i Nord-Norge på 1970- og 1980-tallet.

Gjennom en monolog fremført av Strømdahl dekoder publikum hvem som egentlig snakker til oss i filmen. Det hele er iscenesatt i nydelig natur. Filmen er konkret og allmenn, personlig og omhandler strukturer i samfunnnet. Østbyes film er en hybrid av tekst, teater og film – fiksjon og virkelighet.

Johanne Svendsen Rognlien

Før Tyngde vises kortfilmen Første Stemme av Thomas Østbye med elleve år gamle Alva Vitanza i hovedrollen.

Regissør

Thomas Østbye er en dokumentar- og kunstfilmskaper hvis filmer ofte er knyttet til aktuelle politiske forhold. Han har tidligere laget filmer som Imagining Emanuel, Out of Norway, og Human som har vunnet en rekke priser. Østbye står også bak dokumentaren Enhver har rett til som gir et unikt innblikk i Norges første klimasøksmål.

Denne filmen inngår i

Norsk Indie Skeivt Kulturår

Land Norge

År 2022

Regissør Thomas Østbye

Manusforfatter Demian Vitanza

Fotograf Marthe Vold

Produsent Thomas Østbye

Med Terje Strømdahl og Alva Vitanza Østby

Produksjonsselskap PlymSerafin

Distribusjon Filmbyrået Jack

Spilletid 1t 22m

Språk Norsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar, Eksperimentell, Drama

Format DCP

Aldersgrense A

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?