ons. 31.08
18:00 - 19:48
Vega 3

Emma får beskjed om at hun har kreft og to måneder igjen å leve og må rydde opp i livet sitt før hun dør, for å hindre at barna faller i hendene på hennes voldelige eksmann.


På årets festival presenterer Oslo Pix en sniktitt på den nesten helt ferdige filmen NATT av Mona Johanne Hoel.

Emma jobber som nevrolog på et lokalt sykehus og har foreldreansvaret for sine to døtre Dina og Mathilde. Livet snus på hodet når hun diagnostiseres med lymfeknutekreft og får beskjed om at hun har maks to måneder igjen å leve.

Hennes førsteprioritet er å legge til rette for at døtrene får et godt liv etter hun er borte, og det aller siste hun ønsker er at foreldreretten skal gå til eksmannen, Falk. Problemet er at skilsmissen deres aldri ble formalisert. Hun plasserer døtrene hos bestevenninnen Frøydis og reiser til Hammerfest der Falk jobber for å ferdigstille skilsmissen før det er for sent.

Regissør Mona Hoel var sist sett på Oslo Pix med nydelige Skal dere gå allerede? i 2019. Både denne filmen og Natt inngår i en større filmserie Hoel jobber med, under navnet «Påbudsdekalogen». Her utsettes ti arketypiske karakterer i det Lutherske samfund for de ti bud snudd på hodet, og karakterene i filmserien vi møter ble alle introdusert i filmen Salto, salmiakk og kaffe (2004). Natt og filmens hovedperson Emma tar utgangspunkt i det sjette budet som etter Hoels oppskrift blir til; «Du skal bryte ekteskapet». Hoel har en unik evne til å skildre ektefølte mennesker på film. I Natt gjør hun det nok en gang.

Regissør

Mona Johanne Hoel (f. 1960) er en prisbelønt norsk filmregissør, manusforfatter og produsent. Hoel er aktuell med spillefilmen Natt, og står bak Norges første og eneste dogmefilm Når nettene blir lange fra 2000. I 2004 vant spillefilmen Salto, salmiakk og kaffe hovedprisen ved Mannheim-Heidelberg internasjonale filmfestival. Hoel har også markert seg med kortfilmer og musikkvideoer, blant andre Bli med meg til det hellige fjell/Vuollge mu melde Bassivarrai med Mari Boine i 1997. For tiden er hun i etterarbeid med kortfilmen Stå opp mot vinden.

Denne filmen inngår i

Norsk Indie

Land Norge

År 2022

Regissør Mona Johanne Hoel

Manusforfatter Mona Johanne Hoel

Fotograf Anders Hoft

Produsent Mona Johanne Hoel

Med Guri Glans, Henrik Rafaelsen, Jørgen Langhelle, Marie Louise Tank, Andreas Galtung

Produksjonsselskap Freedom From Fear AS

Distribusjon Norsk Filmdistribusjon

Spilletid 1t 28m

Språk Norsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?