The Monopoly of Violence gir et skremmende og sjokkerende innblikk i demonstrasjonene til «de gule vestene» i Frankrike i 2018, hvor konfrontasjonene mellom demonstranter og politi til tider var preget av en ekstrem voldsbruk.

Regissør David Dufresne benytter seg av et ganske unikt grep i denne dokumentaren: han klipper sammen en rekke videoer fra de voldsomme demonstrasjonene filmet av demonstrantene selv, med en samtale mellom et bredt spekter av sosiologer, filosofer, politifolk, historikere, dommere og demonstranter, som igjen kommenterer og diskuterer klippene. Det spesielle er at vi som tilskuere ikke vet hvem som er hvem før helt mot slutten av filmen. Dermed følger vi en diskusjon om hva som kan tillates, og hva som er utilgivelig, uten å kjenne det politiske eller institusjonelle perspektivet bak synspunktene som legges frem.

Gjennom diskusjonen løftes spørsmålet om hvem som gir rett til å forvalte samfunnets voldsmonopol. Og selv om Dufresne ikke gir noen entydig svar på diskusjonene mellom de ulike aktørene, så peker han på at det voldsomme sinnet, både under demonstrasjonene, og i tilskuernes møte med videoene i etterkant av demonstrasjonene, vitner om at det er noe som ligger og ulmer under overflaten i våre vestlige demokratier som absolutt ikke kan ignoreres.

Marcellino Martin Valiente & Gjermund Granlund

Regissør

David Dufresne er journalist, forfatter og regissør. Han har siden 1990-tallet forsket på politi- og sivilrettslige spørsmål. Monopoly of Violence er hans viktigste film. Den fikk støtte fra La Quinzaine des Réalisateurs under filmfestivalen i Cannes i 2020 og vant pris for beste dokumentar. Den ble også nominert til en César-pris for beste dokumentar i 2021.

Denne filmen inngår i

Pix Politikk

Land Frankrike

År 2020

Regissør David Dufresne

Produsent Bertrand Faivre, Vincent Gadelle, Gabrielle Juhel

Produksjonsselskap Le Bureau Films, Jour 2 fête (co-producer)

Spilletid 1t 26m

Språk Fransk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Relaterte arrangementer

Hva med disse filmene?