31. mai - 10. jun.
Digital Festival
Tilgjengelig fra 31. mai

Denne filmen vises på vår digitale festival.

Dokumentaren Oeconomia ønsker å vise oss vanlige dødelige hvordan senkapitalismens logikk fører oss rett i grøfta – både økonomisk, økologisk, og sosialt. Det er en morsom, lærerik og kritisk dokumentar som utforsker de ofte irrasjonelle og i stor grad selvmotsigende sidene av økonomiens premisser.

Utgangspunktet til regissør Carmen Losmann er et knippe mer eller mindre banale spørsmål om økonomi, rettet til en gruppe toppfolk i finansverden. Målet er, blant annet, å få svar på hvorfor vi fortsetter å tviholde på et system som drives frem av systematisk underskudd, der bankene reddes av skattebetalerne. Svarene hun får er verken tilfredsstillende eller beroligende, for å si det mildt.

Det sies at hvis økonomisk vekst er finansverdens hellige ku, er forklaringen på hvordan penger skapes, elefanten i rommet. I de vage svarene hun haler ut av økonomer og bankfolk kan vi skimte forklaringer på hvorfor ulikhetene i verden vokser, og hvorfor verdens naturressurser er i ferd med å bli brukt opp. Sjefsøkonom for Den europeiske sentralbank, Peter Praet, forteller for åpent kamera at bankene skaper elektroniske penger som på en gammeldags pengepresse, mens sjefen for det svære investeringsselskapet PIMCO Tyskland sammenligner vårt økonomiske system med en fotballkamp hvor vi er i siste halvdel av andre omgang. Og når kampen er over – da kollapser hele vårt økonomiske system. Spørsmålet er om det finnes et økonomisk alternativ som kan redde oss selv, og ikke minst kloden.

Gjermund Granlund

Regissør

Carmen Losmann er en tysk regissør og forfatter, som har laget dokumentarene Oeconomia (2020), Work Hard - Play Hard (2011), og Lindenstraße: Finstere Weihnacht (2006). Oeconomia ble nominert til CPH:DOX Award i 2020.

Denne filmen inngår i

Pix Politikk

Land Tyskland

År 2020

Regissør Carmen Losmann

Manusforfatter Carmen Losmann

Fotograf Dirk Lütter

Produsent Hannes Lang, Mareike Wegener

Med Samirah Kenawi, Dag Schulze, Marc Sierszen

Produksjonsselskap Petrolio Film

Spilletid 1t 29m

Språk Tysk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Aldersgrense A

Lenker IMDb

Relaterte arrangementer

Hva med disse filmene?