Her er årets festivalprogram

Hele programmet til Oslo Pix Filmfestival er endelig ute.

Vi kan endelig avduke hele årets festivalprogram – når den femte utgaven av Oslo Pix Filmfestival går av stabelen 29. august–4. september byr vi på over 90 filmer, i tillegg til massevis av arrangementer, fester og gjester.

Se hele festivalprogrammet her.

Gullpalme-vinneren avslutter årets festival

Avslutningsfilmen på Oslo Pix Filmfestival er Ruben Östlunds Gullpalme-vinner TRIANGLE OF SADNESS. Lørdag 3. september vises filmen for første gang for publikum i Oslo.

Östlund fikk også Gullpalmen for THE SQUARE under filmfestivalen i Cannes i 2017, og har dermed fått innpass i den svært eksklusive gruppen av filmskapere som har mottatt prisen to ganger.

Filmen handler om modellparet Carl og Yaya som har sikret seg plass på et ekstravagant cruise med overklassemennesker fra hele verden. Klasseskillet mellom passasjerer og mannskap er enormt, og i klassisk Östlund-ånd skrur regissøren det til og tvinger alle ut av komfortsonen.

TRIANGLE OF SADNESS har ordinær kinopremiere 14. oktober og distribueres i Norge av SF Norge.

I kryssilden: Fokus på Ukraina

Oslo Pix Filmfestival setter fokus på krigen i Ukraina med en egen sideseksjon under årets festival. Seksjonen er støttet av Stiftelsen Fritt Ord og Bergesenstiftelsen, og visningene kontekstualiseres av områdeeksperter og andre fagfolk.

Krigens konsekvenser har så langt vært katastrofale og flere millioner mennesker er drevet på flukt. For å forstå veien videre, eller i det minste forstå hvorfor grusomheten eskalerte akkurat i år, må vi se tilbake og kartlegge krigens røtter. Med seksjonen «I kryssilden» ønsker festivalen å rette fokuset mot tiden under og etter annekteringen av Krim-halvøya i 2014 for å vise hvilke tegn som lå i tiden før invasjonen 24. februar i år.

Se filmene i seksjonen her.

Fokus: Abort

Kampen for å bestemme over egen kropp er på ingen måte vunnet. Det fikk man tydelig demonstrert da amerikansk høyesterett nylig besluttet å sette til side kjennelsen i rettssaken «Roe vs Wade» fra 1973, og satte dermed slutt for nesten 50 år med grunnlovsbeskyttet rett til abort i hele USA. Det anslås at minst 40 millioner kvinner og jenter i reproduktiv alder med dette vil stå i fare for å miste tilgangen til trygg og lovlig abort.

Vi er stolte av å kunne vise Audrey Diwans HENDELSEN, som mottok Gulløven under fjorårets filmfestival i Venezia. Filmen er basert på boken med samme navn av Annie Ernaux, en av Frankrikes fremste samtidsforfattere.

HENDELSEN dreier seg om den unge studenten Anne som blir uventet gravid i 1960-tallets Frankrike, en tid hvor abort er forbudt. Alt blir plutselig satt på spill: nære relasjoner, karriereplaner og til og med egen psykiske helse.

I tillegg til HENDELSEN viser vi NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS (Eliza Hittman, 2020) – to filmer som på hvert sitt vis belyser viktigheten av disse rettighetene.

HENDELSEN har ordinær kinopremiere 9. september og distribueres i Norge av Another World Entertainment.

Utekino på Schous Plass

Ingenting er som å se film under åpen himmel. Tirsdag til fredag under festivalen inviterer vi til en rekke filmvisninger på Schous plass som er rettet mot barnehage, familier og voksne. Pakk piknikkurven og ta med deg alle du kjenner for noen magiske filmøyeblikk midt på Grünerløkka - helt gratis!