En rystende historie om studenten Anne som blir uplanlagt gravid i Frankrike på 1960-tallet.

Den unge studenten Anne, blir uplanlagt gravid i 1963 i Frankrike, en tid hvor abort er forbudt. Alt blir plutselig satt på spill: Nære relasjoner, karriereplaner og til og med egen psykiske helse. Filmen er basert på en selvbiografisk roman med samme navn av stjerneforfatter Annie Ernaux, som Financial Times skrev at «Burde være obligatorisk lesning». Filmen burde være like obligatorisk. Den kritikerroste filmen fikk Gulløven fra filmfestivalen i Venezia, og skildrer et samfunn hvor lover prioriteres fremfor mennesket. Men hvordan påvirker det et enkelt menneskeliv?

Selv om filmen primært handler om abortsaken, utforsker den på samme tid forholdet mellom kjønn, kropp og sosial klasse. Leger som Anne møter på veien, har ulike syn på saken, men ingen av dem tør å prøve å endre noe. Anne selv ønsker seg et barn en dag, men ikke «et barn i stedet for et liv». Etter prisutdelingen i Venezia uttalte regissøren seg: «Jeg laget denne filmen med sinne. Jeg skapte den med lyst, også med hjertet og hodet. Jeg ønsket at Hendelsen skulle være en opplevelse, en reise i huden til denne unge kvinnen.»

Maka Dolidze

Regissør

Audrey Diwan, født i 1980, er en fransk filmregissør av libanesisk opprinnelse. Hun er mest kjent som manusforfatter og journalist. I 2019 debuterte hun som regissør med Losing it. To år etter ble hennes siste film Hendelsen valgt ut til hovedkonkurransen på filmfestivalen i Venezia hvor den ble tildelt Gulløven. Diwan er også medlem av Le Collectif 50/50, som er en fransk forening med mål å fremme likestilling på tvers av kjønn og legning innenfor film og annen audiovisuell kunst.

Denne filmen inngår i

Kun en sjanse! Fokus: Abort

Originaltittel L'événement

Land Frankrike

År 2021

Regissør Audrey Diwan

Manusforfatter Audrey Diwan, Marcia Romano

Fotograf Laurent Tangy

Produsent Edouard Weil, Alice Girard

Med Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Luàna Bajrami, Louise Orry-Diquéro, Louise Chevillotte

Produksjonsselskap Rectangle Productions, France 3 Cinema, Wild Bunch, SRAB Films

Distribusjon Another World Entertainment

Spilletid 1t 40m

Språk Fransk

Undertekst Norsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?