Dødssyke Hélène reiser fra Frankrike til Hjørundfjorden i Norge i et vakkert og lavmælt drama.

Hélène bor i Frankrike sammen med kjæresten Matthieu, og har en dødelig lungesykdom. Det finnes muligheter for lungetransplantasjon, men sannsynligheten for å overleve operasjonen er usikker og Hélène vet ikke om dette er noe hun vil. Hennes usikkerhet skaper store diskusjoner med Matthieu noe som fører Hélène på tur alene til Norge for å få tid til å tenke. Hun bosetter seg i båthuset til Bent, spilt av vår egen Bjørn Floberg, som også sliter med samme sykdom.

Emily Atefs femte spillefilm Hélène & Mathieu, som hadde premiere i seksjonen Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes i år, er lavmælt og vakkert filmet av fotograf Yves Cape. Det er ingen tvil om at et internasjonalt filmpublikum vil føle seg dratt mot den storslåtte norske naturen som preger filmens andre halvdel. Den fantastiske naturen ved Hjørundfjorden med de omliggende Sunnmørsalpene blir bakteppet for dype samtaler mellom Hélène og Bent om døden og meningen med livet.

Vicky Krieps, sist sett på norske kinoer i Mia Hansen-Løves Bergman Island, klarer å formidle Hélènes tvil på en svært menneskelig måte. Matthieus desperasjon etter å redde sin kjære kommer godt frem i Gaspard Ulliel rolletolkning, som for øvrig tragisk nok gikk bort tidligere i år. Bjørn Floberg på sin side understreker nok en gang at han er en av Norges beste skuespillere.

Johanne Svendsen Rognlien

Regissør

Emily Atef (f. 1973) er en fransk-iransk regissør, manusforfatter og produsent bosatt i Berlin. Hun står bak blant annet filmene 3 Tage in Quiberon (2018), Das Fremde in mir (2008) og Molly's Way (2005). Filmen More Than Ever (2022) er hennes femte spillefilm og ble vist i seksjonen Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes tidligere i år.

Denne filmen inngår i

Kun en sjanse!

Originaltittel Plus que jamais

Land Frankrike, Tyskland, Luxembourg, Norge

År 2022

Regissør Emily Atef

Manusforfatter Emily Atef, Lars Hubrich

Fotograf Yves Cape

Produsent Xénia Maingot

Med Vicky Krieps, Gaspard Ulliel, Bjørn Floberg

Produksjonsselskap Eaux Vives Production, Mer Film, NiKo Film, Samsa Film

Distribusjon Mer Film

Spilletid 2t 3m

Språk Fransk, Engelsk, Norsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?