man. 29.08
20:30 - 22:05
Ringen 6
tor. 01.09
16:15 - 17:50
Ringen 6

Et liv i trygghet og eksil er langt fra en dans på roser.

Konflikten i Ukraina strekker seg langt utover landets grenser. I Olga møter vi gymnasten ved samme navn som får flykte fra hjemlandet til Sveits under 2014-revolusjonen fordi hun har sveitsisk far. Her bor hun på internat og skal konkurrere for det sveitsiske landslaget i det europeiske mesterskapet. Moren, som jobber som gravejournalist, må bli igjen i Ukraina der hun lever under stadige trusler på livet.

Å endelig være trygg, og på samme tid være på et helt nytt sted når familien er i fare, er en belastning. Olga sliter med både ensomhet og angst i et land der hun har vanskelig for å forstå både trenere og lagkamerater. Filmen er en viktig påminnelse om hvor vanskelig det er å flykte. Savnet etter det kjente veier like tungt som tryggheten Sveits kan tilby, noe debutanten Anastasiia Budiashkina – som er gymnasist i virkeligheten – klarer å portrettere på en overbevisende måte i en svært krevende rolle.

Johanne Svendsen Rognlien

Seksjonen er støttet av Fritt ord og Bergesensstiftelsen og gjøres i samarbeid med Helsingforskomiteen, Redd barna og Ukrainett (Norwegian Network for Research on Ukraine).

Regissør

Elie Grappe (f. 1994) er en fransk filmregissør som blant annet hadde kortfilmen Rehearsal (2014) på filmfestivaler som IDFA, Clermont-Ferrand og Krakow Film Festivals. Hans andre kortfilm fra året etter, Suspendu, har blitt vist på over 60 filmfestivaler verden over og har vunnet flere priser. Langfilmsdebuten Olga (2021) ble valgt ut i Semaine de la Critique på filmfestivalen i Cannes og var Sveits sin kandidat til Oscar-utdelingen samme år.

Denne filmen inngår i

I kryssilden

Land Sveits, Frankrike, Ukraina

År 2021

Regissør Elie Grappe

Manusforfatter Raphaëlle Desplechin, Elie Grappe

Fotograf Lucie Baudinaud

Med Anastasiia Budiashkina, Sabrina Rubtsova, Caterina Barloggio

Produksjonsselskap Point Prod

Spilletid 1t 25m

Språk Fransk, Ukrainsk, Russisk, Tysk, Italiensk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?