tir. 30.08
20:30 - 21:59
Ringen 5
tor. 01.09
20:45 - 22:14
Ringen 3

Den 13 år gamle gategutten Roma ble en maskot for revolusjonen i Ukraina i 2014. Fem år senere står han på bar bakke uten noe annet enn en lighter og en kniv.

Under revolusjonen i Ukraina i 2014 løper den 13 år gamle gategutten Roma rundt i frontlinjen i Kyiv og kaster stein og molotovcocktails. Han blir raskt en maskot for revolusjonen. Men bak uniformen og fryktløsheten finnes en gutt som er sviktet av systemet rundt ham, og som fem år senere fyller 18 år og plutselig står på bar bakke uten noe annet enn en lighter og en kniv. Roma ender opp hos sin kriminelle storebror som også er merket av deres felles oppvekst.

Gjennom telefonsamtaler mellom Roma og filmens regissør, videoer fra overvåkningskameraer og syv års opptak med Romas flakkende tilværelse og stadig voksende stoffmisbruk former det seg en fortelling om en rotløs ung mann som nå er bak lås og slå. Situasjonen for Roma har alltid vært tøff, men med den pågående krigen i Ukraina har situasjonen forverret seg. I filmen ender Roma i fengsel, men hvor er han nå? Hva er situasjonen for de som ikke har muligheten til å flykte ut av landet og hvor oppholder de seg per dags dato?

Red.

Seksjonen er støttet av Fritt ord og Bergesensstiftelsen og gjøres i samarbeid med Helsingforskomiteen, Redd barna og Ukrainett (Norwegian Network for Research on Ukraine).

Regissør

Olha Zhurba jobber med dokumentar og fiksjonsfilm, reklame og musikkvideoer som regissør og klipper. Hun utdannet seg på I. Karpenko-Karogo National University of Theatre, Film and Television i Kyiv, Ukraina. Outside er hennes første langfilm.

Denne filmen inngår i

I kryssilden

Originaltittel Назовні

Land Ukraina, Danmark, Nederland

År 2022

Regissør Olha Zhurba

Manusforfatter Olha Zhurba

Fotograf Volodymyr Usyk

Produsent Darya Bassel, Viktoria Khomenko

Produksjonsselskap Moon Man, Final Cut for Real (co-producer), Tangerine Tree (co-producer)

Distribusjon Deckert distribution

Spilletid 1t 19m

Språk Ukrainsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?