ons. 31.08
18:00 - 20:02
Ringen 6
tor. 01.09
18:00 - 20:02
Ringen 5

Mantas Kvedaravičius dro til Mariupol for å filme menneskene han traff i 2015, og endte opp i hjertet av den russiske invasjonen i Ukraina.

I 2022 dro regissør Mantas Kvedaravičius tilbake til Ukraina og Mariupol for å møte menneskene han hadde filmet i sin forrige film fra 2015. Plutselig befant han seg i hjertet av den russiske invasjonen og den pågående krigen. I forbindelse med innspillingen ble Kvedaravičius tatt til fange av russiske styrker og drept 2. april 2022. Han rakk aldri å se det ferdige resultatet av materialet han hadde filmet.

Filmen viser hvor rå og virkelig krigen er. Observerende i sin form følger den livet etter de verste krigsherjingene i Mariupol mens bombene fortsatt høres på avstand. Mariupol 2 fokuserer på en gruppe mennesker som har søkt ly i en kirke der de ber, sover og venter på at noe skal endre seg. Kameraet fanger korte og lengre situasjoner som holdes i alt fra 10 sekunder til flere minutter, og vi som publikum blir tilskuere til et hverdagsliv i en uvanlig setting. Tragedien vi er vitne til er svært krevende å se, men midt mellom alt finnes det også små lysglimt av håp.

Etter sin død har hardtarbeidende produsenter og Kvedaravičius partner​​, Hanna Bilbrova, jobbet med å ferdigstille materialet, og Mariupolis 2 ble vist på årets filmfestival i Cannes.

Johanne Svendsen Rognlien

Seksjonen er støttet av Fritt ord og Bergesensstiftelsen og gjøres i samarbeid med Helsingforskomiteen, Redd barna og Ukrainett (Norwegian Network for Research on Ukraine).

Regissør

Mantas Kvedaravičius (1976-2022) var en filmskaper fra Litauen. Hans første dokumentar, Barzakh (2011), ble valgt ut til en rekke filmfestivaler der den vant flere priser, blant annet Amnesty International Prize og the Ecumenical Jury Prize på Berlinalen. Hans neste to filmer, Mariupolis (2016) og Parthenon (2019), ble valgt ut til Berlinalen og kritikeruken i Venezia. Kvedaravičius ble tatt til fange og drept av russiske styrker i april 2022 da han var i Mariupol for å dokumentere den russiske invasjonen av Ukraina.

Denne filmen inngår i

I kryssilden

Land Litauen, Frankrike, Tyskland

År 2022

Regissør Mantas Kvedaravičius

Fotograf Mantas Kvedaravičius

Produsent Uljana Kim, Mantas Kvedaravičius, Nadia Turincev, Omar El Kadi, Thanassis Karathanos, Martin Hampel

Produksjonsselskap Studio Uljana Kim, Extimacy Films, Easy Riders Films, Twenty Twenty Vision

Spilletid 1t 52m

Språk Ukrainsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?