tor. 01.09
20:15 - 22:30
Vega 2
fre. 02.09
18:00 - 20:15
Ringen 5
lør. 03.09
13:00 - 14:55
Ringen 4

Hva tror du fremtiden bringer? Tre av de største italienske regissørene som jobber i dag reiser gjennom Italia for å stille ungdom akkurat dette spørsmålet.

Futura tar oss med på en reise fra Milano til Palermo, med flere stopp underveis, for å undersøke framtidsutsiktene til italiensk ungdom. Fremtiden ser mørk ut for ungdommen, og er det så rart? Tiden de har vokst opp i har vært sterkt preget av krig, terror, klimaendringer, og til slutt pandemien som treffer midtveis i innspillingen.

Det er ingen tvil om at flere har vanskelig for å forestille seg en lys fremtid. Som en av ungdommene sier, så «finnes det ikke noen fremtid i Italia», og en annen hevder at «det mest patriotiske du kan gjøre er å sende barnet ditt utenlands for å få seg en utdanning». Til tross for mørke framtidsutsikter er det likevel et ønske om at ting skal bli bedre.

De tre filmskaperne – Pietro Marcello, Francesco Munzi og Alice Rohrwacher – har lagd en sterk tilstandsrapport fra landet de selv har vokst opp full av nostalgiske tilbakeblikk på italiensk filmhistorie. Selv om filmen er spesifikk til Italia har den en universell slagkraft. Intervjuobjektene de har funnet fram til er forfriskende ærlige og velartikulerte, og filmen er et viktig tidsbilde av den tiden vi lever i nå.

Red.

Regissør

Pietro Marcello er en italiensk filmskaper. I første del av karrieren sin fokuserte han på dokumentarfilm før han i 2015 regisserte sin første fiksjonsfilm, Lost and Beautiful, som hadde premiere på filmfestivalen i Locarno. Hans neste fiksjonsfilm, Martin Eden (2019), ble vist på Oslo Pix i 2019. Alice Rohrwacher er en italiensk filmskaper, og har som Marcello bakgrunn i både fiksjon og dokumentar film. Filmene hennes Miraklene i Toscana (2014) og Lykkelige Lazzaro (2018) ble begge lansert på norske kinoer. Francesco Munzi er en italiensk filmskaper som står bak flere filmer som har gått på internasjonale filmfestivaler, og bak TV-serien Mirakelet som gikk på NRK i 2019.

Denne filmen inngår i

Festivalfavoritter

Originaltittel Futura

Land Italia

År 2021

Regissør Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher

Manusforfatter Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher

Fotograf Ilyà Sapeha

Produsent Alessio Lazzareschi

Produksjonsselskap Avventurosa, Rai Cinema

Spilletid 1t 55m

Språk Italiensk

Undertekst Norsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?