søn. 04.09
17:30 - 20:16
Vega 1

Karrieren til filmhistoriens største komponist oppsummeres i en storslått hyllest til filmmediet, og musikken som kan løfte bildene til gripende høyder.

Om noen er synonym med lyden av film, er det Ennio Morricone. Karrieren til filmhistoriens største komponist strakk seg over 60 år og hundrevis av komposisjoner, inkludert udødelige klassikere som Sergio Leones spaghettiwesterns, Brian de Palmas De ubestikkelige og Giuseppe Tornatores Cinema Paradiso.

Det er Tornatore som har tatt på seg oppgaven å oppsummere Morricones omfangsrike karriere. Kjernen av denne dokumentaren består av en samtale med mesteren selv, som forteller inngående om musikken i alt fra historiske storfilmer til små, italienske sjangerfilmer – dette er på ingen måte bare en «greatest hits»-kavalkade. Underveis avsløres en rekke fascinerende musikkteoretiske detaljer og uventede inspirasjonskilder, og flere av Morricones beundrere – Quentin Tarantino, Dario Argento, Hans Zimmer, Quincy Jones og mange flere – får også et ord med i laget.

Ennio Morricone gikk bort i 2020, men året før rakk han å opptre foran en fullsatt Telenor Arena. Ennio er det nærmeste man kommer en lignende opplevelse i dag: En storslått hyllest til filmmediet, og musikken som kan løfte bildene til gripende høyder.

Atli Bjarnason

Visningen 1. september er gjort i samarbeid med Det Italienske Kulturinstituttet og introduseres av Brita Møystad Engseth.

Visningen 4. september er gjort i samarbeid med NOPA og introduseres av komponist Gaute Storaas.

Regissør

Giuseppe Tornatore (f. 1956) er en italiensk regissør som nok aller best er kjent for Oscar-vinneren og klassikeren Cinema Paradiso (1988). Siden har han regissert en rekke filmer som har vært på kino i Norge, blant annet Alle har det bra (1990) og En ren formalitet (1994). Tornatore og Ennio Morricone har hatt et mangeårig samarbeid, helt siden Cinema Paradiso.

Denne filmen inngår i

Pix on Art

Originaltittel Ennio

Land Italia, Belgia, Nederland, Japan, Kina, Tyskland

År 2021

Regissør Giuseppe Tornatore

Manusforfatter Giuseppe Tornatore

Fotograf Giancarlo Leggeri, Fabio Zamarion

Produsent Gabriele Costa, Peter De Maegd, San Fu Maltha, Gianni Russo

Produksjonsselskap Piano b Produzioni, Potemkino, Fu Works, Terras, Gaga., Blossoms Island Pictures

Distribusjon Another World Entertainment

Spilletid 2t 36m

Språk Engelsk, Italiensk

Undertekst Norsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Relaterte arrangementer

Hva med disse filmene?