ons. 31.08
12:00 - 14:00
Ringen 3
fre. 02.09
18:15 - 20:15
Ringen 6
lør. 03.09
18:15 - 20:15
Vega 3

Gullbjørnvinner Ferskenlunden i Catalonia er en vakker og gripende skildring av barns møte med voksenverdens harde realiteter satt til den katalanske landsbygda.

Med Ferskenlunden i Catalonia viser regissør Carla Simón igjen at hun er en mesterlig instruktør av barneskuespillere. Hun viser med all tydelighet hvordan barne- og voksenverden på mange måter eksisterer som to parallelle virkeligheter som bare av og til berører hverandre. Filmen følger en storfamilie av fruktbønder på den katalanske landsbygda som når landeieren i området dør, får beskjed om at hans etterkommere har bestemt seg for å selge jorden til et selskap som driver med solcellepanel. Plutselig er livsgrunnlaget deres i fare, og den muntlige avtalen bestefaren i familien og den jevngamle landeieren er over natten verdt null og niks. Som politisk bakteppe ligger Spanias stemoderlige behandling av småskala-bønder og murrer.

Årets Gullbjørn-vinner fra filmfestivalen i Berlin er en kontrastenes film. De voksnes krangler og fortvilelse over situasjon preller i stor grad av barna, som er lykkelige så lenge de får gå på oppdagelsesferd blant fruktbusker og løpe fritt rundt både inne og ute. Sjeldent har dette vært skildret så genuint og empatisk som her. Ferskenlunden i Catalonia er en film om ekte mennesker med ekte utfordringer, og føles også overførbar til norske forhold, i en tid med stadig nye bondeopprør.

Jon Sæter

Regissør

Carla Simón (f. 1986) er en katalansk regissør som etter en rekke kortfilmer gjorde seg bemerket med den eminente langfilmdebuten, Sommer 1993 (2017), som rasket med seg hele 36 internasjonale priser. Simón har en vond og spesiell bakgrunn, hvor begge foreldrene hennes døde av AIDS da hun har seks år. Barns forhold til savn og sorg er sentrale temaer i filmene hennes.

Denne filmen inngår i

Konkurranse: Internasjonal

Originaltittel Alcarràs

Land Spania

År 2022

Regissør Carla Simón

Manusforfatter Carla Simón, Arnau Vilaró

Fotograf Daniela Cajías

Produsent Tono Folguera, María Zamora

Med Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou, Josep Abad.

Distribusjon Arthaus

Spilletid 2t

Språk Katalansk, Spansk

Undertekst Norsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense A

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?