11-årige Celia er vant til å gjøre som hun skal, men idet den rebelske Brisa starter i klassen hennes kjenner hun en dragning mot å gjøre som hun vil. Sammen er de på vei mot livet, men livet er som kjent ingen dans på roser.

Mens den katolske jenteskolen de går på står for et konservativt verdisyn og en moraliserende undervisning, representerer de unge jentene fremtiden og trangen etter å løsrive seg fra den for dem nedbrytende fortiden. Mens jentene skoleres i fromhet og tradisjonelle kjønnsroller på dagtid, er fritiden deres preget av åpenhjertige soveromssamtaler, smugrøyking og prøvende skritt mot et friere ungdomsliv. Den kontrastfylte hverdagen gjør dette til en sterk oppvekstskildring som aldri tyr til sentimentalitet eller påtatt dramatikk.

I visuelt uttrykk så vel som i sin vare behandling av tematikken, sender Schoolgirls tankene hen til det tyrkiske mesterverket Mustang og fjorårets Film fra Sør-programmerte Mamá, mamá, mamá fra Argentina – i tillegg til Céline Sciammas velobserverte skildringer av unge jenters oppvekstsvilkår og gryende pubertet. Schoolgirls, fra produsentene av Sommer 1993, er en minimalistisk perle fra 90-tallets Spania med slående foto og en hovedrolleinnehaver å merke seg.

Elias Bakken Johansen

Regissør

Pilar Palomero (f. 1980) er en spansk filmskaper. Hun var del av det første kullet som tok mastergrad ved Film Factory i Sarajevo under Béla Tarrs ledelse. Palomero har siden bekledd roller som manusforfatter, fotograf og klipper, og har selv regissert en rekke kortfilmer. Schoolgirls, som er hennes første spillefilm, sikret henne to priser under årets Goya Awards, Spanias viktigste filmpris.

Denne filmen inngår i

Transformasjon

Originaltittel Las niñas

Land Spania

År 2020

Regissør Pilar Palomero

Manusforfatter Pilar Palomero

Fotograf Daniela Cajías

Produsent Valérie Delpierre, Alex Lafuente

Med Andrea Fandos, Natalia de Molina, Zoe Arnao, Julia Sierra

Produksjonsselskap Inicia Films

Spilletid 1t 37m

Språk Spansk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Aldersgrense 6

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?