Skal dere gå allerede? markerer et svært gledelig comeback som spillefilmregissør for Mona Johanne Hoel. Med denne sjarmbomben av en dramakomedie, som hun selv har skrevet, regissert og klippet, finner hun tilbake til det røffe og energiske uttrykket som gjorde henne internasjonalt anerkjent på 00-tallet.

En ung kvinne med omsorgssvikt og fengselsopphold i bagasjen svarer på en annonse fra to håndverkere. Hun vil bli kvitt den gusjegrønne fargen i leiligheten hun låner av sin autoritære og fraværende far – kanskje det kan hjelpe på psyken? Malerne er heller ikke helt på plass i livet, og krangler seg imellom, men velger å gjøre jobben billig for å støtte jenta. Snart oppdager de at det er mer enn bare maling det trengs hjelp til i huset, og begynner å ta seg til rette.

«Sannsynlige hendelsesforløp og veltilpassede intensjoner renner ut i sanden i Skal dere gå allerede?. Det som ser ut til å ende sånn og sånn, vrir seg ut av vårt grep. Da er det vel overraskelsen som står i høysetet for filmskaperen? Nei, det som skjer kan godt kalles alminnelig, men følger et annet spor enn det logiske som vi har fått i morgengave fra vår sivilisasjon. Likevel kan denne filmen oppleves som en morgengave.» – Erling Kittelsen

Mona Johanne Hoel (f. 1960) er utdannet fotograf i New York og regissør ved Dramatiska Institutet i Stockholm, og har laget en rekke prisbelønte kort-, dokumentar- og spillefilmer. I 2000 skrev og regisserte hun Når nettene blir lange, dogme-film nr. 19 – og Norges første og eneste sådanne. Den ble vist ved prestisjetunge festivaler som Karlovy Vary og Toronto, og vant to Amanda-priser for Svein Scharffenberg og Kari Simonsens skuespill. Hoel er regissør og produsent i sitt eget selskap, Freedom From Fear Film.

Originaltittel Skal dere gå allerede?

År 2019

Regissør Mona J. Hoel

Manusforfatter Mona J. Hoel

Med Nicole Madeleine, Mattias Cantzler, Raymond Lorentzen, Cheila Steen, Aracelly Reinoso, Kjersti Holmen, Rickard Kleven

Spilletid 1t 27m

Lenker IMDb