Dette er vinnerne av årets Oslo Grand Pix-priser

Juryen har talt og her er vinnerfilmene.

Oslo Grand Pix Nordisk fiksjon

Se alle filmene i konkurranseprogrammet for nordisk fiksjon her.

Juryens begrunnelse:

Juryen har valgt en film som sjarmerte oss i senk. Med friskt formspråk, utrolig godt cast og en merkbar skaperglede blir vi tatt med på en reise om å gjenvinne tilliten til de man tenker er viktigst i livet. 

De vi følger blir vi glad i, samtidig som de utfordrer vår sympati med tidvis dårlig oppførsel. Dette bidrar til at filmen oppleves som autentisk og dynamisk, og at man blir enda mer investert i disse relasjonene. 

Dette er en morsom, spennende og varm film om råskap, vennskap, familie, tilhørighet og selvrespekt, alt gjort med et bankende hjerte i alle ledd av produksjonen. 


Vinneren av Oslo Grand Pix Nordisk fiksjon er 12 BRAGDER av Izer Aliu.

Filmen distribueres av Mer Film og kommer til norske kinoer i Oktober.

Oslo Grand Pix Nordisk fiksjon-juryen har bestått av:

- Vanja Ødegård, forskningsbibliotekar i seksjon for film og kringkasting på Nasjonalbiblioteket

- Eivind Landsvik, regissør og manusforfatter

- Ingrid Liavaag, skuespiller og regissør

Oslo Grand Pix Nordisk dokumentar

Se alle filmene i konkurranseprogrammet for nordisk dokumentar her.

Juryens begrunnelse: 

Vinnerfilmen er laget av en debuterende langfilmregissør som, i likhet med flere av årets konkurrerende filmer, utforsker eksistensielle temaer som ensomhet, utenforskap og lengsel etter tilhørighet. 

Juryen lot seg spesielt imponere over tilliten bygget opp i møtet med et sårbart persongalleri og hvordan et lekent og visuelt slående formspråk opphøyer dem uten å romantisere. 

Vi vil trekke fram den uredde konfrontasjonen med mørket og lengslene disse personene bærer på, og hvordan filmen på subtilt vis problematiserer forholdet mellom håp og avhengighet. 


Årets Oslo Grand Pix Nordisk dokumentar går til: KANDIS FOR LIVET regissert av Jesper Dalgaard.

Oslo Grand Pix: Nordisk dokumentar-juryen har bestått av:

Oslo Grand Pix Internasjonal

Se alle filmene i den internasjonale hovedkonkurransen her. 

Juryens begrunnelse:

Denne uken har gitt juryen filmer om forandringer og utsatte grupper i Vesten, filmer om fellesskap og ensomhet, om individ og storsamfunn.

Vi har sett fortellinger om en aldrende befolkning og en usikker ettervekst, om vilkårene til minoriteter og flyktninger, om fattigdom, prostitusjon og fornedrelse. 

Vinnerfilmen rommer samtlige av disse tunge tematikkene. Den turnerer dem lett, i en overlappende balanse mellom komedie og tragedie. Med filmatisk presisjon; i styggvakre bilder og ambivalent atmosfære, er filmen en nærgående beretning om menneskelighet. Vinnerfilmen makter å være sann og stilisert på samme tid og tvinger aldri tankene til tilskueren. Her må en gjøre egne moralske og estetiske vurderinger.

Oslo Grand Pix Internasjonal prisen går til RIMINI av Ulrich Seidl.RIMINI distribueres av Another World Entertainment, og kommer på kino i Norge 6. januar 2023. 

Hederlig omtale:

Hederlig omtale går til en selvsikker debutfilm som skildrer tilværelsen til hovedpersonene slik de selv opplever den. 

Filmskapernes forståelse av menneskene og miljøene de lever i skaper nysgjerrighet og empati. I et effektivt og realistisk filmspråk med en særegen visuell identitet, tas vi et samfunn som fortjener oppmerksomhet – Lakota-foket helt nord i USA. 

Hederlig omtale går til WAR PONY av Riley Keough og Gina Gammell.

Oslo Grand Pix: Internasjonal-juryen har bestått av: