Cannes-høydepunktet AFTERSUN på årets program

Flere av de store snakkisene fra filmfestivalen i Cannes finner veien til Oslo Pix Filmfestival, inkludert Charlotte Wells' brakdebut.

Hele festivalprogrammet slippes 9. august, men vi kan allerede avsløre at tre av de mest spennende filmene fra årets filmfestival i Cannes blir å se under Oslo Pix Filmfestival. Blant disse er filmen som for mange ble stående igjen som den store oppdagelsen: AFTERSUN av Charlotte Wells.

Filmen distribueres i Norge av Arthaus, som i år feirer 30-årsjubileum. Jubileet markeres med en eksklusiv førpremiere på AFTERSUN og påfølgende etterfest under Oslo Pix Filmfestival.

– Vi ble alle bergtatt av Charlotte Wells' imponerende debutfilm AFTERSUN i Cannes, hvor den ble den store festivalfavoritten. Vi er stolte over at filmen får sitt første møte med filmentusiaster i Norge på Oslo Pix Filmfestival. AFTERSUN er en nydelig, melankolsk skildring av minnene fra en sommerferie i Tyrkia på 90-tallet. Visningen er en del av Arthaus sitt 30-årsjubileum. Det føles helt riktig å invitere til en melankolsk filmreise tilbake til nettopp tiden da Arthaus ble stiftet (1992), uttaler daglig leder Svend Bolstad Jensen i Arthaus.

Norsk kinopremiere for AFTERSUN er foreløpig ikke bestemt, ettersom det heller ikke er avklart når filmen har premiere i Storbritannia.

Riley Keough er først og fremst kjent som skuespiller fra bl.a. MAD MAX: FURY ROAD, IT COMES AT NIGHT, og ikke minst gjennombruddet AMERICAN HONEY. Nå har hun imidlertid debutert som filmskaper sammen med medregissør Gina Gammell. 

Filmen deres WAR PONY ble vist i Un Certain Regard-seksjonen og mottok Caméra d'Or-prisen for beste debutfilm. WAR PONY dreier seg om to gutter i Pine Ridge-reservatet i Sør-Dakota, og er en gripende oppvekstskildring med sterk politisk brodd og tydelig inspirasjon fra nettopp AMERICAN HONEY. 

Som en vår tids Éric Rohmer har Mia Hansen-Løve (DAGEN I MORGEN, BERGMAN ISLAND) markert seg som Frankrikes mest finstemte skuespillerinstruktør. Med EN VAKKER MORGEN har Hansen-Løve levert nok et rørende og forførende drama, og en av sine beste filmer til nå. Filmen bæres av Léa Seydoux, som gjør en bravurprestasjon i hovedrollen.