tir. 29.08
21:00 - 22:33
Vega 2
ons. 30.08
21:00 - 22:33
Ringen Supreme
fre. 01.09
20:15 - 22:08
Ringen 3
søn. 03.09
17:45 - 19:18
Ringen 6

Årets nominerte til Nordisk råds filmpris fra Danmark.

Regissør Frederikke Aspöck og manusforfatter Anna Neye retter et skeptisk skråblikk mot danske idealer om egalitarisme i dette satiriske kostymedramaet satt til Danmarks ofte ignorerte tid som kolonimakt i de Vest-Indiske øyene.

Det danskkoloniserte St. Croix, 1848. Anna Heegaard er en sjeldenhet: En fri, ikke-hvit kvinne med makt og penger. Hun er også elskerinnen til den danske generalguvernøren for de Vest-Indiske øyene. Petrine er hennes nære venninne, men også hennes eiendom. Det hele fungerer godt, inntil hviskinger om et slaveopprør setter forholdene mellom alle parter på prøve.

Viften er en fargesprakende og visuelt dekadent satire som tar utgangspunkt i virkelige hendelser. Manusforfatter Anna Neye, som også spiller Anna i filmen, bruker den tidvis absurde humoren til å sette spiss på de sosiale forholdene som fremstilles, uten at selve fortellingen latterliggjøres. Resultatet er film som byr på både latter og refleksjon.

«En film om Danmarks historie som kolonimagt og slavenation kunne let være blevet alvorsdirrende, patosfyldt, moraliserende, en programmatisk skurren på en skamplet. Eller have svælget i lidelsesporno. I stedet er Viften en skarp, absurdhumoristisk fortælling fuld af overskud, nytænkning og talent.»
– Linea Maja Ernst, Weekendavisen –

Jenny Lund

Nordisk råds filmpris – Q&A

Etter visningen av VIFTEN fredag 01.09 kl. 20.15 i Ringen 3 stiller filmens regissør Frederikke Aspöck til samtale.

Om Nordisk råds filmpris

Nordisk råds filmpris skal bidra til å gjøre det lettere å produsere nordisk film og forsterke det nordiske filmmarkedet. Prisen har blitt delt ut siden 2005.

Prisen skal gå til en langfilm som er forankret i den nordiske kulturen, har høy kunstnerisk verdi, har utmerket seg gjennom artistisk originalitet, samt framstår som et helstøpt verk. Det er også et pluss at filmen er nyskapende innenfor filmsjangeren når de nominerte filmene sammenlignes.

Les mer om filmprisen her.

Regissør

Frederikke Aspöck (f. 1974) har en MFA i Filmmaking fra Tisch, NYU. Viften er hennes fjerde spillefilm og første periodefilm. Hennes tidligere filmer har vunnet viktige priser på internasjonale filmfestivaler som The Golden Star Award i Marrakech for Labrador (2011) og Beste Regissør i Moskwa for Rosita (2015). De frivillige (2019) ble en dansk publikumssuksess. Til felles for alle filmene til Aspöck er en stor tro på feilbare mennesker og troen på at komedie og tragedie alltid går hånd i hånd.

Denne filmen inngår i

Konkurranse: Nordisk fiksjon Nordisk råds filmpris

Originaltittel Viften

Land Danmark

År 2023

Regissør Frederikke Aspöck

Manusforfatter Anna Neye

Fotograf Linda Wassberg

Produsent Nina Leidersdorff, Pernille Munk Skydsgaard, Meta Louise Foldager Sørensen

Med Anna Neye, Sara Fanta Traore, Claus Riis Østergaard, Jesper Groth, Tyler Errol Murray'

Spilletid 1t 33m

Språk Dansk

Undertekst Engelsk

Sjanger Komedie, Drama

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?