man. 28.08
20:30 - 21:55
Ringen 5

KIM'S VIDEO forteller den utrolige historien om hvordan 55 000 kultfilmer fra verdens mest kjente videobutikk havnet på Sicilia i en vilt underholdende detektivfilm.

Forfatter Fatou Åsbakk har skrevet frie tekster om et utvalg filmer på årets Oslo Pix Filmfestival. Under er hennes tekst om Kim’s Video. Filmomtale finner du nederst på siden.

«Se for deg en film farget av åttebittitler, og allerede ved første fire fem pulsslag i nyanser av dokumentarisk materiale fra åtti/nittitallet, samt noen drypp av filmskaperens åpenbare kjærlighet til film vist i perfekt regisserte klipp fra filmer som finnes fra før og for lenge siden, som i klassikere.

A lot of Things used to be here - but not anymore sies tidlig, mens vi kikker innom East Village og Lower East sides (er det det samme kanskje? Har ikke vært over der selv) fordums frihetlige festligheter, karakterer og sjapper som en gang eksisterte, deriblant den som tilskrives tittelen: Kims Video.

Og jeg tenker: det er greit for meg, med en og en halv times nostalgisk tilbakeblikk og en samlidenskaplig sorg hos sånne som oss, vi som savner materialiteten, å stikke innom og ta på tingene, finne mye mer enn det man trodde man lette etter fordi man dukket opp fysisk og skrollet rundt med kroppen sin i rommet. Men neida, og langt i fra! Dette er så uransakelig mye mer enn en nostalgitripp i nabolaget og innforbi denne Yongman Kims sirlig samlede videoarkiv, (tilsammen syv sjapper var det da Digitalen kom dalende og stengte ned sted etter sted, og tilslutt sto det bare en igjen, og hva skal skje med den?!) for her begynner filmen:

Og den samfulle samling vinnes av; en, to, førti søknader senere: Den ørlille, jordskjelvrammede byen Salemi på Sicilia, som nå skal gjenoppstå, og fly inn i fremtiden på Kims videofilms vinger, og hele byen gleder seg, fra barn til borgermester, og alle East Villages medlemmer må bare komme på visitt!! Men slik blir det bare ikke. Og vår mann, den maniske filmskaperen tar nemlig turen og setter i gang sitt søk etter en åpenbart lukket samling, og etter mye motstand og mumling, et «opp-pisset»: FACK OFF på forbigått asfalt, en sint vaktbikkje, og andre klare snuindikatorer, tar han seg til slutt inn i Centro de Kim.

Og der, i et lagerlokale står/ ligger/, støv/saltes hele Yongman-State-of-Mind samlingen ned, på grensen til stuet vekk må man kunne kalle den. Og så går alarmen!!!Og kona til Enrico kommer, tett etterfulgt av selve Enrico, og det er sykt spennende! Og Enrico er ikke bare Enrico men også så klart skrekkfilmkomponist med en cd klar i bilen vi får høre mens vi venter på at Salemis førstekonstabel skifter til sjefsuniformen og avholder en tale om Kims video som manglende kulturtilbud som en annen Zelensky (Sic(ilia)). Og her begynner filmen: Noen ganger er ikke livet som film, det er enda rarere, og vel verdt å se!»

– Fatou Åsbakk –

Om filmen:

Den mest legendariske videobutikken på planeten het Kim's Video og lå i sentrum av New York. Da butikken stengte, kunngjorde dens gåtefulle eier, Yongman Kim, at han var klar til å donere sine over 55 000 sjeldne videobånd til en ny eier så lenge samlingen forble intakt. Samlingen ble sendt til en siciliansk landsby full av store karakterer ledet av en ordfører som ville gjøre alt for å få litt oppmerksomhet, for eksempel å åpne et Kims videomuseum! Men da videosamlingen ble sendt til Sicilia, ble det ikke hørt mer om dem. Regissør David Redmon drar på en journalistisk roadtrip til Sicilia for å spore opp den mytologiske videosamlingen - og planlegge et ran for å redde den.

Fatou Åsbakk

Regissør

David Redmon er en dokumentarist som utforsker historiefortelling ved gapet han finner mellom fiksjon og sakprosa. David og hans partner Ashley Sabin skapte Carnivalesque Films, som er basert i Maine, har produsert, regissert, redigert og filmet produksjoner som har blitt vist på Sundance, SXSW, Toronto, Visions du Réel, Wien, Tribeca, Museum of Modern Art, Hot Docs, Human Rights Watch og har blitt vist på PBS, BBC og andre amerikanske og internasjonale enheter.

Denne filmen inngår i

Pix on Art

Originaltittel Kim's Video

Land USA

År 2023

Regissør David Redmon, Ashley Sabin

Manusforfatter David Redmon, Ashley Sabin

Fotograf David Redmon

Produsent Francesco Galavotti, David Redmon, Ashley Sabin, Dale Smith, Deborah Smith, Rebecca Tabasky

Produksjonsselskap Carnivalesque Films

Spilletid 1t 25m

Språk Engelsk, Italiensk, Koreansk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?