tir. 30.08
18:00 - 19:40
Ringen 5
fre. 02.09
18:00 - 20:00
Vega 3
lør. 03.09
15:30 - 17:30
Ringen 3

Sundance-vinneren Girl Picture er Skam på finsk!

Det kan føles som om tre helger kan romme like mye innhold som et helt liv når man er tenåring. Venninnene Mimmi og Rönnkkö jobber på en slags finsk variant av Joe & The Juice hvor de serverer smoothies med navn basert på pinlige ordspill og snakker åpent med hverandre om familie, kjærlighet og forrige helgs mislykkede seksuelle eskapader. Der Mimmi etter hvert finner kjærligheten i den litt forknytte isdanseren Emma, er Rönnkkö først og fremst på jakt etter en fyr som ikke er så innmari klønete i senga.

Det har nærmest blitt en klisjé å sammenlikne alle autentiske coming of age-filmer med norske Skam, men her er virkelig sammenligningen betimelig. Skildringen av det gryende, men skjøre kjærlighetsforholdet mellom Mimmi og Emma er tidvis like gripende som det mellom Noora og William i nevnte serie. Parallellene til glimrende Booksmart (som ble vist på Oslo Pix i 2019) er også utvilsomt til stede, og at mye av handlingen foregår på et kjøpesenter trekker tankene mot en rekke klassiske college-filmer. Filmen vant fortjent publikumsprisen under årets filmfestival i Sundance, og er kanskje årets beste framstilling av ungdomstidens bittersøte tilværelse på kino.

Jon Sæter

Regissør Alli Haapasalo vil være tilstede på utvalgte visninger av filmen.

Regissør

Alli Haapasalo (f. 1977) er en finsk regissør og manusforfatter. Da hun studerte film i New York hadde hun selveste Spike Lee som underviser. Sammen med seks andre regissører lagde hun i 2019 Tottumiskysymys, som vant flere internasjonale priser. De siste årene har hun også laget den kritikerroste TV-serien Nyrkki i hjemlandet.

Denne filmen inngår i

Konkurranse: Nordisk fiksjon Skeivt Kulturår

Originaltittel Tytöt tytöt tytöt

Land Finland

År 2022

Regissør Alli Haapasalo

Manusforfatter Ilona Ahti, Daniela Hakulinen

Fotograf Jarmo Kiuru

Produsent Leila Lyytikäinen, Elina Pohjola

Med Aamu Milonoff, Eleonara Kauhanen, Linnea Leino

Produksjonsselskap Citizen Jane Productions

Spilletid 1t 40m

Språk Finsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?