tir. 30.08
18:15 - 19:47
Ringen 4
lør. 03.09
21:00 - 22:32
Ringen 4
søn. 04.09
18:00 - 19:32
Vega 3

I Sundance-hiten Gentle møter vi kroppsbyggeren Edina som navigerer det ungarske kroppsbyggermiljøet. Med et mål om å bli den beste presser hun seg ut i ukjent farvann.

Edina er blant de beste kroppsbyggerne i Ungarn og trener til et kommende mesterskap. Kjæresten og treneren hennes Adam presser henne hardt. Alternativet å tape finnes ikke, men sporten er dyr, og kostnadene er høyere enn de klarer å betjene. Som en ekstra inntekt bestemmer derfor Edina seg for å prøve ut sexarbeid.

Med tanke på tematikken er Gentle en overraskende varm film om kroppen. Om hvordan den kan presses og manipuleres, men også iaktas og fetisjeres av andre. Selv om den ytre fortellingen her er satt i en av sportsverdenens mest ekstreme hjørner er det tydelig at regissørene Anna Nemes og László Csuja er opptatt av mer enn Edinas ønske om å bli best. Kroppen, og spesifikt Edinas kropp, er filmen og kameraets fokus, og regissørene er opptatt av å rette fokuset mot de uklare linjene mellom klassisk maskulinitet og femininitet som Edina innehar.

Med sine mange lag åpner filmen seg gradvis for tolkninger i flere retninger, der kjernen i historien drives frem av en fantastisk rolleprestasjon av Eszter Csonka. Ordknapp, men med en varm fremtoning, blir hun en av årets mest minneverdige karakterer på film.

Mads Wølner Voss

Regissør

Anna Eszter Nemes har utdanningen sin fra Hungarian University of Fine Arts, og fullfører for tiden doktorgraden sin. Gentle er hennes første fiksjonsfilm og hadde premiere på filmfestivalen i Sundance i år. Hun jobber for øyeblikket med essay-dokumentaren Beauty of the Beast om kvinnelige kroppsbyggere. Lázló Csuja har utdanningen sin, og underviser på, Academy of Drama and Film i Budapest. Hans første dokumentar, Nine Month War (2019), vant juryprisen på filmfestivalen i Sarajevo. Hans første fiksjonsfilm, Blossom Valley, vant juryprisen på filmfestivalen i Karlovy Vary.

Denne filmen inngår i

Konkurranse: Internasjonal

Originaltittel Szelíd

Land Ungarn

År 2022

Regissør László Csuja, Anna Nemes

Manusforfatter László Csuja, Anna Nemes

Fotograf Zágon Nagy

Produsent Gábor Ferenczy, András Muhi

Med Eszter Csonka, György Turós, Csaba Krisztik, Éva Kerekes

Produksjonsselskap FocusFox Studio, Komplizen Film

Distribusjon Films Boutique

Spilletid 1t 32m

Språk Ungarsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?