man. 31.05
08:00 - 09:49

Debutfilmen til Anders Thomas Jensen handler om Torkild (Søren Pilmark) og hans bande bestående av de småkriminelle vennene Peter (Ulrich Thomsen), Arne (Mads Mikkelsen) og Stefan (Nikolaj Lie Kaas).

Torkild, som nettopp har fylt 40 år, står i gjeld til en annen høytstående kriminell og må gjøre småbrekk for å bli kvitt. Når han kommer i besittelse av en koffert med fire millioner bestemmer han seg for å stikke av til Barcelona sammen med resten av gjengen for å starte et bedre liv. Men de kommer aldri så langt, og ender i stedet opp i en forfallen hytte sør på Jylland. Spørsmålet er om hytta kun er et midlertidig skalkeskjul, eller potensielt begynnelsen på noe nytt og mer lovlydig?

Filmens tittel er en henvisning til en av Danmarks største forfattere, Tove Ditlevsen, og hennes dikt «Blinkende lygter» som tar for seg barndommens fortapte følelser. For Ditlevsen – og Jensen – er barndommen stadiet der man lærer å kjenne og behandle emosjoner, noe som er essensielt for hvordan det går videre i livet. Og gjennom tilbakeblikk i filmen forstår vi som publikummere litt mer av hvorfor Torkild, Peter, Arne og Stefan har blitt som de har blitt.

Skuespillerensembelet som etableres i filmen danner grunnlaget for senere Anders Thomas Jensen-filmer, og det er artig å se noen av Danmarks beste skuespillere gi seg hen i Jensens absurde univers. Her får du blant annet sjansen til å se Nikolaj Lie Kaas lenge før han ble Carl Mørck i Avdeling Q-filmene, Sofie Gråbøl før hun for alle ble kjent som Sarah Lund i Forbrytelsen, og ikke minst Mads Mikkelsen før absolutt alle visste hvem Mads Mikkelsen var.

Johanne Svendsen Rognlien

Regissør

Anders Thomas Jensen (f. 1972) er en dansk regissør og manusforfatter med filmer som Blinkende Lykter (2000), De grønne slakterne (2003) Adams Epler (2005) og Om menn og høns (2015) på merittlisten. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Valgaften (1998) som vant Oscar for beste kortfilm i 1999. I tillegg til å skrive manus til egne filmer har han skrevet over 40 manus til danske kortfilmer og spillefilmer regissert av blant andre Susanne Bier og Lone Scherfig, som Biers Hævnen som vant Oscar for beste fremmedspråklige film i 2011.

Denne filmen inngår i

Portrett: Anders Thomas Jensen

Originaltittel Blinkende Lygter

Land Danmark, Sverige

År 2000

Regissør Anders Thomas Jensen

Manusforfatter Anders Thomas Jensen

Fotograf Eric Kress

Produsent Kim Magnusson, Tivi Magnusson

Med Mads Mikkelsen, Nikolai Lie Kaas, Sofie Gråbøl, Ulrich Thomsen, Søren Pilmark

Produksjonsselskap M&M Productions, Danmarks Radio (DR), SVT Drama (co-prod)

Spilletid 1t 49m

Språk Dansk

Undertekst Engelsk

Sjanger Humor

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?