En ung gutt og en ungdomsarbeider finner sammen i Jon Haukelands dokumentar om iscenesettelse, selvransakelse og den arketypiske historien om by og land.

Regissør Jon Haukeland har i flere år arbeidet med en trilogi om de store norske arketypiske historiene; øst og vest, by og land og drømmen om evig frelse. Den epokegjørende Barneraneren kom i 2016 og var første film ut i trilogien, og handlet om øst og vest. Neste kapittel er Krigere som får sin verdenspremiere på årets festival og tar for seg elementene by og land.

I Krigere blir vi servert en sår og ærlig skildring om det å vokse opp i Oslo. Vi bli kjent med ungdomsarbeideren Berat. Han får tildelt oppgaven å hjelpe en ung fyr ved navn Mamo. Mamo har hatt en vanskelig oppvekst og utviklet mistro til skolen, barnevernet og andre offentlige instanser som har forsøkt å hjelpe ham opp igjennom årene. Berats mål blir å holde han unna rus og en kriminell løpebane. De to utvikler et nært forhold og Berat ser ut til å hjelpe Mamo stake ut en ny kurs i livet. Men når Berat tar Mamos parti i en politisak, begynner politiet å grave i Berats oppvekst, og her finner de ting som er uforenelig med å drive ungdomsarbeid.

Regissør Jon Haukeland beskriver filmen som en dokumentar som tar i bruk virkemidler fra fiksjonsfilmen. Historien den forteller er sann, men store deler av filmen viser scener der Berat og Mamo rekonstruerer konkrete opplevde episoder de selv har gjennomgått. Dette gir filmen en nerve og flyt som skiller den ut fra mer tradisjonelle dokumentarer, og løfter som følge filmen opp til et svært høyt nivå.

Visninger:

Onsdag 31. august kl. 10:00

Torsdag 1. september kl. 12:00 på Saga kino - Denne visningen er nå fullbooked

Vi har regissørbesøk på begge visningene så elevene kan få stille spørsmål til filmskaperen etter visningen.

For påmelding klikk HER

Johanne Svendsen Rognlien

Regissør

Jon Haukeland (f. 1973) er prisvinnende regissør, dramaturg og journalist kjent for sitt arbeid med hybridsjangeren innenfor dokumentarfilm i filmer som Mannen som elsket Haugesund (2003), Reunion – ten years after the war (2011) og Barneraneren (2016). Jon har studert regi under Andrzej Wajda og Wojciech Marczewski på Wajda school i Warzawa (2010) og på NYU Tisch School of the Arts (2004) der hans mentor Marketa Kimbrell, kjent for legendariske New York Street Theater Caravan, inspirerte ham til å utvikle sin metode for iscenesettelse og rekonstruksjon med reelle aktører.

Originaltittel Krigere

Land Norge

År 2022

Regissør Jon Haukeland

Produsent Ingvil Giske

Produksjonsselskap Medieoperatørene

Distribusjon Selmer Media

Spilletid 1t 25m

Språk Norsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense A

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?