ons. 30.08
18:15 - 20:34
Vega 3
tor. 31.08
20:15 - 22:14
Ringen 5
fre. 01.09
17:00 - 19:19
Ringen 3
lør. 02.09
18:15 - 20:14
Ringen 5

Årets nominerte til Nordisk råds filmpris fra Sverige.

Gullbjørnvinneren Payman Maadi leverer sterkt i Milad Alamis nyeste film, der han spiller en bekymret iransk bryter som sliter med å holde familien sin samlet mens de forsøker å skaffe oppholdstillatelse i Sverige.

I to år har den tidligere proffbryteren Iman, kona Maryam og deres to døtre bodd på et asylmottak nord i Sverige. Et rykte sendte dem på flukt fra Iran, der Iman hevder han ble forfulgt på politisk grunnlag. Fremmedgjort i et samfunn som føles like kaldt som vinteren utenfor lengter alle fire hjem, men for Iman føles det ikke som en mulighet. I håp om å forbedre sjansene for å få oppholdstillatelse går han mot Maryams ønsker og melder seg inn i en bryteklubb. Det tar ikke lang tid før han presterer på toppnivå, men så begynner rykter igjen å sirkulere rundt ham, og usikkerheten slår rot.

Regissør Milad Alami kom selv til Sverige som asylsøker da han var seks år gammel, og erfaringene hans kommer tydelig frem her. Motstanderen er en relevant og sterk film som balanserer samfunnskritikk med dypt personlig drama, løftet av imponerende skuespill.

«A Separation star Payman Maadi gives another riveting, on-edge performance in this promise-fulfilling second feature from Swedish-Iranian helmer Milad Alami.»
- Guy Lodge, Variety -

Jenny Lund

Nordisk råds filmpris – Q&A

Etter visningen av MOTSTÅNDAREN fredag 01.09 kl. 17.00 i Ringen 3 stiller filmens regissør Milad Alami til samtale.

Det vil også være Q&A med Alami i etterkant av filmvisningen 30.08 kl. 18.15 i Vega 3.

Om Nordisk råds filmpris

Nordisk råds filmpris skal bidra til å gjøre det lettere å produsere nordisk film og forsterke det nordiske filmmarkedet. Prisen har blitt delt ut siden 2005.

Prisen skal gå til en langfilm som er forankret i den nordiske kulturen, har høy kunstnerisk verdi, har utmerket seg gjennom artistisk originalitet, samt framstår som et helstøpt verk. Det er også et pluss at filmen er nyskapende innenfor filmsjangeren når de nominerte filmene sammenlignes.

Les mer om filmprisen her.


Regissør

Milad Alami (f. 1982) er en svensk-iransk regissør og manusforfatter. Hans spillefilmdebut Charmøren (2017) mottok flere priser og nominasjoner ved internasjonale filmfestivaler, og han mottok Silver Hugo-prisen for nye regissører ved filmfestivalen i Chicago for den. Han har også regissert fem episoder av TV-serien Når støvet har lagt sig (2020).

Denne filmen inngår i

Konkurranse: Nordisk fiksjon Nordisk råds filmpris

Originaltittel Motståndaren

Land Sverige

År 2023

Regissør Milad Alami

Manusforfatter Milad Alami

Fotograf Sebastian Winterø

Produsent Annika Rogell

Med Payman Maadi, Marall Nasiri, Björn Elgerd, Ardalan Esmaili, Arvin Kananian

Produksjonsselskap Ape&Bjørn, Tangy

Spilletid 1t 59m

Språk Farsi, Svensk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?