man. 29.08
21:00 - 22:27
Vega 3
tor. 01.09
15:45 - 17:12
Ringen 3
søn. 04.09
20:45 - 22:12
Vega 2

Skam-estetikk i forfriskende Ulrich Seidl-produsert ungdomsfilm.

Bak sløret stakk av med GWFF-prisen for beste spillefilmdebut under årets filmfestival i Berlin, og er virkelig en på samme tid medrivende og avmålt film som dykker ned i en avgrenset periode i kurdisk-østerrikske Yasmins liv. Sammen med to venninner spiller hun inn en mobilvideo hvor trioen mimer til R.E.M.s ikoniske Losing My Religion, iført morens (lite brukte) burkaer. Når filmen går viralt på internett møter jentene i liten grad motstand, og ender til og med opp som lokale kjendiser og opptrer ved flere tilstelninger i det muslimske miljøet Yasmins familie tilhører i Wien. Likevel blir det etter hvert klart at jentenes nye kjendisstatus har større konsekvenser enn de først aner.

Som den internasjonale suksessen Skam (2015-17) bruker regissør Ayub dokumentariske elementer og «Messenger-estetikk» for å vise ungdommenes hverdag på en så neddempet og realistisk måte som overhodet mulig. Melina Benli er et funn i hovedrollen som Yasmin, og gjør en rolletolkning som viser hvordan hverdagen for en tenåring veksler fra det ytterst banale til det voldsomt spenningsfylte og tilbake igjen, på få sekunder.

Visningene er støttet av Den Østerrikske Ambassade i Oslo.

Jon Sæter

Regissør

Irak-fødte Kurdwin Ayub (f. 1990) har tidligere laget en rekke prisvinnende kortfilmer. Hun studerte blant annet kunst ved University of Fine Arts i Wien, hvor hun har sitt virke som regissør, manusforfatter og videoinstallasjonsartist i dag. Bak sløret er hennes første spillefilm.

Denne filmen inngår i

Konkurranse: Internasjonal

Originaltittel Sonne

Land Østerrike

År 2022

Regissør Kurdwin Ayub

Manusforfatter Kurdwin Ayub

Fotograf Enzo Brandner

Produsent Georg Aschauer, Ulrich Seidl

Med Melina Benli, Law Wallner, Maya Wopienka

Produksjonsselskap Ulrich Seidl Film Produktion GmbH

Distribusjon Tour de Force

Spilletid 1t 27m

Språk Tysk, Kurdisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?