31. mai - 10. jun.
Digital Festival
Tilgjengelig fra 31. mai

Denne filmen vises på vår digitale festival.

Hvis du spør folk hva som er ur-dansk vil du sannsynligvis få svar som sykkelnasjon, den lille grønne Tuborgen, skyhøye smørbrød og ikke minst en stor variasjon av pølser du kan kjøpe på hvert gatehjørne. I De grønne slakterne introduseres vi for et univers viet slaktertradisjonen, hvor vi blir kjent med Svend (Mads Mikkelsen) og Bjarne (Nikolaj Lie Kaas). Førstnevnte er en nevrotiker med et alvorlig svetteproblem, sistnevnte lat og introvert, og begge er slaktere.

Svend og Bjarne er lei av å arbeide for den brautende lokale slakteren (Ole Thestrup) som kun gjør narr av dem, og en dag tar de mot til seg og starter sin egen forretning i utkanten av byen. I begynnelsen går det trått, og ting ser dårlig ut helt til Svend ved et uhell (eller hell, alt etter hvordan man ser det) får en kjøttidé som inneholder noe annet en ku og gris. Før de vet ordet av det spres ryktene om den nystartete slakterbutikken, og køen utenfor vokser. Det er bare et problem – den spesielle råvaren bak suksessen blir stadig vanskeligere å få tak i.

I Anders Thomas Jensens andre spillefilm er skytevåpnene pakket vekk og erstattet av en kjøttkvern som får kjørt seg. Resultatet er nok en morbid komedie med ingredienser hentet fra Jean-Pierre Jeunet og Marc Caros Delikatessen (1991) krydret med inspirasjon fra Coen-brødrene.

Johanne Svendsen Rognlien

Regissør

Anders Thomas Jensen (f. 1972) er en dansk regissør og manusforfatter med filmer som Blinkende Lykter (2000), De grønne slakterne (2003) Adams Epler (2005) og Om menn og høns (2015) på merittlisten. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Valgaften (1998) som vant Oscar for beste kortfilm i 1999. I tillegg til å skrive manus til egne filmer har han skrevet over 40 manus til danske kortfilmer og spillefilmer regissert av blant andre Susanne Bier og Lone Scherfig, som Biers Hævnen som vant Oscar for beste fremmedspråklige film i 2011.

Denne filmen inngår i

Portrett: Anders Thomas Jensen

Originaltittel De grønne slagtere

Land Danmark

År 2003

Regissør Anders Thomas Jensen

Manusforfatter Anders Thomas Jensen

Fotograf Sebastian Blenkov

Produsent Kim Magnusson, Tivi Magnusson

Med Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Line Kruse, Ole Thestrup, Nicolas Bro

Produksjonsselskap M&M Productions, TV2 Danmark

Spilletid 1t 35m

Språk Dansk

Undertekst Engelsk

Sjanger Humor, Drama

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?