17 Blocks er et gripende portrett av hvordan det kan være å vokse opp som svart i USA. Det er også en profetisk fortelling om realitetene som ligger til grunn for Black Lives Matter-bevegelsen, og som har satt et tydelig preg på det offentlige ordskiftet den siste tiden.

I over 20 år har regissør Davy Rothbart fulgt en afroamerikansk familie i Washington D.C. Første gang vi treffer familien er den yngste sønnen Emmanuel en liten gutt som drømmer om å bli brannmann når han blir stor. Emmanuel er lysende intelligent, målbevisst, disiplinert ­– et løvetannbarn i et belastet nabolag. Broren Smurf er hans rake motsetning – asfaltjungelens mester, med en hverdag preget av rus og vold fremfor skole og fremtidsdrømmer.

I de drøye to tiårene vi følger Emmanuel, Smurf, moren og stefaren tar vi del i familiens stolteste øyeblikk og dypeste sorger. Noe filmes av regissør Rothbart, men mye av filmen baserer seg på opptak gjort av Emmanuel selv. Selv om kvaliteten på opptakene til tider bærer preg av dette, er innholdet makeløst: Et glimt inn i noe helt privat, i én families liv, kun 17 kvartal unna maktens sentrum – den amerikanske kongressen på Capitol Hill.

Panel: Rasende klassesamfunn i USA og presidentvalget 2020

Etter visningen søndag 30. august inviterer vi til en samtale for å snakke om det amerikanske presidentvalget i lys av raseriet knyttet til Black Lives Matter-bevegelsene som har skaket USA de siste månedene. Hvorfor er levekårene så elendige for svarte, og hvorfor ser ikke politiske ledere ut til å være i stand til å utjevne de enorme forskjellene i det amerikanske samfunnet?

I panelet sitter samfunnsdebattant og skribent Mohamed Abdi, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole Hilde Restad og Henrik Østensen Heldahl fra nettmagasinet AmerikanskPolitikk.no. Samtalen ledes av statsviter og historiker Mathilde Tomine Eriksdatter Giske.

Visningen er en del av festivalens seksjon Pix Politikk, og er støttet av Stiftelsen Fritt Ord.

Regissør:

Davy Rothbart (f. 1975) er en prisbelønnet filmskaper, bestselgerforfatter, journalist, bidragsyter til podkasten This American Life, og redaktør av Found Magazine. Hans forrige dokumentarfilm Medora (2013) mottok svært gode anmeldelser og ble belønnet med en Emmy.

Originaltittel 17 Blocks

År 2019

Regissør Davy Rothbart

Manusforfatter Davy Rothbart, Jennifer Tiexiera

Spilletid 1t 36m

Lenker IMDb