Med sin første spillefilm har Anders Emblem fra Ålesund tatt steget ut i verden med visning på flere utenlandske filmfestivaler, som independent-mønstringen Slamdance i USA. Teknisk sett er Skynd deg sakte en studentfilm, men likevel noe langt mer enn bare en øvelse: Det er en forbløffende klok og stilsikker fortelling som slår dype røtter på stedet hvor den foregår, en øy utenfor Ålesund.

Her bor søsknene Tom og Fiona i et stort hvitt hus med hage, og forbløffende pedagogiske visuelle oppslag overalt på vegger og dører. Tom har nemlig autisme, han er et vanedyr med lite verbalspråk og stort behov for pleie. Fiona er vergen hans. I tillegg til å jobbe på den lokale ferga er hun lidenskapelig opptatt av musikk, og når Toms 18-årsdag nærmer seg, åpner muligheten seg for å få en fast plass til Tom på et pleiehjem i byen.

Skynd deg sakte har sparsomt med dialog. Den bruker heller steder, bevegelser og små handlinger til å skape et visuelt kart over hva Tom og Fiona føler, i stedet for å si det i klartekst. Slik sett slekter filmen på Aki Kaurismäki og Jim Jarmusch på deres mest hverdagslige og upretensiøse.

Anders Emblem (f. 1985) laget Skynd deg sakte som del av sitt masterstudium i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Også de norske festivalene TIFF i Tromsø og Kosmorama i Trondheim har vist filmen.

Originaltittel Skynd deg sakte

År 2018

Regissør Anders Emblem

Manusforfatter Anders Emblem

Med Amalie Ibsen Jensen, David Jakobsen

Produksjonsselskap Vesterhavet

Spilletid 1t 8m

Lenker IMDb