tir. 29.08
17:30 - 19:15
Ringen Supreme
ons. 30.08
12:00 - 13:30
Ringen 3
tor. 31.08
17:45 - 19:45
Ringen 6

I flere år har 30 beboere i en blokk på Sagene vært i en kamp mot eiendomsimperium til Ivar Tollefsen og kommunale vedtak. Med BLOKKA følger Aslaug Holm de som nekter å gi seg og kjemper for å beholde hjemmet sitt.

Dokumentarfilmskaper Aslaug Holm har over lang tid fulgt beboerne i Maridalsveien 128 på Sagene, og deres kamp mot en eiendomsgigant som har kjøpt opp blokka deres med planer om å pusse opp. Bygården fra 60-tallet rommer 59 leiligheter, noen av beboerne har bodd der i over 50 år, helt siden gården ble bygd, mens andre hadde barn som var vokst opp i blokka med sterke røtter til bydelen.

Konsekvensen av oppkjøpet er oppussingen er økt husleie, noe som betyr at flere av beboerne er nødt til å flytte. Dette er en «David mot Goliat»-fortelling som viser den enorme motgangen beboerne møter, og om et av våre mest basale behov – et trygt sted å bo, og om håp, svik og markedskrefter – fortalt gjennom livet i en liten bygård. Sentralt i filmen er spørsmålet; Hva vil skje med byen vår når vanlige mennesker presses ut av boligene sine, og bare de rike har råd til å bo i Oslos sentrumsområde?

Aslaug Holm er en av Norges ledende dokumentarfilmskapere, og hennes personlige film Brødre (2015) deltok på over 70 filmfestivaler over hele verden, og vant som første norske dokumentar den prestisjefylte hovedprisen i HotDocs. I tillegg til Brødre har Holm regissert filmer som Oljeberget (2006) og Generasjon Utøya (2021) samt vært co-regissør på a-ha: The Movie (2021). Hun var også vært fotograf og klipper på prisvinnende Heftig og Begeistret (2001), som satte publikumsrekord på kino for dokumentarfilmer i Norge.

Oslo Pix Filmfestival er svært stolte over å ha verdenspremieren på brennaktuelle Blokka under årets festival.

Pix Politikk: Boligdrømmen som brast

BLOKKA er en del av seksjonen Pix Politikk.

Vi blir daglig matet med at man både skal og bør eie egen bolig. Det er synonymt med det å være vellykket, men boligdrømmen blir stadig fjernere for mange uansett hvor mye egenkapital man klarer å skrape sammen.

Etter filmvisningen 31.08 diskuterer vi hva som vil skje med byen vår når vanlige mennesker presses ut av boligene sine, og bare de rike har råd til å bo i Oslos sentrumsområde.

Les mer om arrangementet her.

Regissør

Aslaug Holm (f. 1965) er en norsk dokumentarfilmskaper med utdanning fra Høgskulen i Volda og Universitetet i Trondheim. I 1992 startet hun produksjonsselskapet Fenris Film og laget sin debutfilm, Men i himmelen får jeg vinger, i 1994. Siden har hun regissert flere dokumentarfilmer, blant annet Oljeberget (2006), Brødre (2015), Generasjon Utøya (2021) og som med-regissør a-ha: The Movie (2021).

Denne filmen inngår i

Pix Politikk Konkurranse: Nordisk dokumentar

Originaltittel Blokka

Land Norge

År 2023

Regissør Aslaug Holm

Manusforfatter Aslaug Holm

Fotograf Aslaug Holm

Produsent Tore Buvarp

Med Kjerstin Bustnes, Cathrine Brun og beboerne i Maridalsveien 128

Produksjonsselskap Fenris Film

Distribusjon Fenris Film

Spilletid 1t 30m

Språk Norsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense A

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Relaterte arrangementer

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?