37 år gamle Daliborek fra Tsjekkia er nazist. Han hater innvandrere og homofile, mener holocaust er oppspinn, og at Hitler var en fornuftig mann. Likevel sitter han mest hjemme på gutterommet hos mamma og spiller Playstation, drikker øl og lager musikk og videosnutter som får fem likes på Youtube. Så en dag får mammaen hans en ny kjæreste, som deler Daliboreks rasistiske meninger og som oppmuntrer ham til å virkelig stå for dem og gjøre noe.

The White World According to Daliborek skildrer en tragisk, ensom og iblant nokså komisk person. Det gjør den til en ganske så annerledes dokumentarfilm om nazisme. Den vil konfrontere deg med dine fordommer, og vil garantert få deg til å le, men også til å grøsse av ubehag. Alle som ønsker å forstå den økende trusselen nynazisme representerer i dag, bør også prøve å forstå Daliborek og hans forvridde syn på verden.

«Morbidly hilarious but also dankly chilling.» – Variety

Vít Klusák (f. 1980) er en tsjekkisk regissør som har laget dokumentarer siden 2001. Siden 2003 har han drevet dokumentarproduksjonsselskapet Hypermarket Film i hjemlandet, og har laget flere dokumentarfilmer for tsjekkisk fjernsyn. Klusák har vunnet priser for sine filmer på mange europeiske filmfestivaler, deriblant Karlovy Vary og Krakow.

5. juni kl. 18.00 Pix Politikk
Tema: Nynazisme og høyre-ekstremisme

Hva slags trussel representerer Daliborek og andre nynazister i europeiske land? Hvor representative er de for holdninger i større lag av befolkningen?

Produsent og manusforfatter Marianna Stranska samtaler med forsker Tore Bjørgo fra C-Rex – Senter for ekstremismeforskning. Ordstyrer: Redaktør i Filter Nyheter Harald S. Klungtveit. I samarbeid med: Antirasistisk senter.

Originaltittel Svet podle Daliborka

År 2017

Regissør Vít Klusák

Spilletid 1t 45m

Lenker IMDb