En pakke ble sendt til et fengsel, men kommer i stedet i retur. Hvorfor? En navnløs kvinne legger ut på en kafkaesk reise for å finne ut hva som har skjedd med hennes ektemann, pakkens mottaker, som presumptivt sitter bak lås og slå i Sibir. I fengselsbyen møter kvinnen både maktsyke byråkrater og en grotesk underverden; nye utfordringer hvor enn hun henvender seg. Men på tross av sitt milde vesen, holder hun ut ydmykende og farlige situasjoner, og rolleportrettet ved Vasilina Makovetseva er utrolig finstemt og fascinerende å se på.

Tematisk og visuelt ligger filmens handling, og rollefigurens liv og skjebne, nær en marerittforestilling om Sovjet. Bak den fiktive fortellingen, som er inspirert av en Dostojevskij-novelle, aner man konturene av landets utstrakte og omfattende fengselssystem. Men det hintes til at også samfunnet på utsiden lider under strukturer som er i ferd med å skvise livsgnisten ut av sine innbyggere. At filmen er satt til nåtid og Putins Russland, gir den en politisk slagferdighet på høyde med filmene til den russiske auteuren Andrej Zvyagintsev (Leviatan).

«It's a bleak-hearted watch, but this Siberian-set drama offers a powerful journey through an unforgiving society.» – Time Out

Sergey Loznitsa (f. 1964) er en ukrainsk regissør og matematiker. Han er kjent både for å lage dokumentar- og spillefilmer. Filmen My Joy fra 2010 var i hovedkonkurransen i Cannes, og In the Fog (2012) kjempet om Gullpalmen på samme festival to år senere. Det samme gjorde A Gentle Creature, hans tredje spillefilm, under fjorårets Cannes-festival.

Originaltittel Krotkaya

År 2017

Regissør Sergei Loznitsa

Med Liya Akhedzhakova, Valeriu Andriutã, Vasilina Makovtseva

Spilletid 2t 23m

Lenker IMDb