ons. 30.08
17:30 - 23:00
Dansens Hus
Samtale Kjøp billett

«Witch!» Oslo Pix Filmfestival og Dansens Hus inviterer til 2 x SUSPIRIA 30.08.23 fra kl. 17.30. Det blir gjensyn med både Argentos klassiker fra 1977 og Guadagninos nyinnspilling fra 2018, med samtale om heksa i dans og scenekunsten mellom filmvisningene.

Program:

  • Kl. 17:30: Suspiria (1977)
  • Kl. 19:10: Samtale i foajéen – Heksa på scenen og lerretet
  • Kl. 20:00: Suspiria (2018)

Praktisk info

  • Pris: PER FILM kr 155,- / 125,- (student), Double bill kr 250,- / 200,- (student)

  • Publikummere med festivalpass vil få tilsendt en kode i eposten med praktisk informasjon ved kjøp av passet. Tast inn koden ved kjøp av ordinær billett på nettsidene til Dansens Hus for å hente ut billett. 

Om filmene:

SUSPIRIA (1977)

Amerikanske Suzy Bannon ankommer Tyskland for å bli elev ved et prestisjefylt danseakademi, men det tar ikke lang tid før hun skjønner at langt farligere ting enn dans finner sted på skolen. Svøpt i klare farger og dype skygger er Suspiria en filmatisk fantasmagori som mangler sidestykke selv i dag, nesten 50 år senere. Med slående originalmusikk av det legendariske progrockbandet Goblin og en solid dose morbid vold er den utvilsomt en av 70-tallets mest ikoniske skrekkfilmer, og vel verdt å få med seg på det store lerretet.

SUSPIRIA (2018)

1977, Vest-Berlin. Kort tid etter at en ung kvinne forsvinner fra Markos Danseakademi blir Susie Bannion elev der. Hun utmerker seg raskt som danser, men noe brygger under overflaten. Akademiets eldgamle hemmeligheter er på vei opp. Å lage en nyinnspilling av en film så sjangerdefinerende som Argentos Suspira er på grensen til blasfemisk, og det er heldigvis ikke det dette er. Med en politisk brodd og et langt sterkere fokus på selve dansen står filmen stødig på egne ben. Løftet av skremmende vakker musikk fra Radiohead-frontmann Thom Yorke og dansekoreografi av Damien Jalet og Olivia Ancona er Guadagninos Suspiria et trollbindende dykk ned i det okkulte.

Panelsamtale mellom filmene:

Heksa på scenen og lerretet

Heksa står frem som et feministisk symbol – en motstandsfigur som kontrer maskuline maktstrukturer og patriarkatet. Med sin tilknytning til trolldom, ritualer og det overnaturlige, tangerer skildringen av trollkvinnene ofte med det monstrøse, mystiske og fremmede. Heksekunst er knyttet til kroppen og det rituelle, aspekter som også er førende innenfor scenekunst og ulike former for dansepraksis.

I Oslo Pix on Art på Dansens Hus vises spillefilmer og dokumentarer som alle omhandler dans og performativitet, feminisme, det alternative og overnaturlige. I den forbindelse arrangeres panelsamtale om heksa, sterke kvinneskikkelser, og hvordan hekseritualet knyttes til koreografi, dans og scenekunst. Moderator er filmformidler og kulturkritiker Helene Aalborg. I panelet er dansekunstner Marie Ursin og scenekunstner Trine Falch.

Arrangementet gjøres i samarbeid med Dansens Hus.

Relaterte filmer