To nye norske dokumentarer til årets program

Dokumentarene Stol på meg og Hei Verden får begge norgespremiere under Oslo Pix 2021.

Vi er svært begeistret over å kunne annonsere to helt ferske, norske dokumentarer til årets Oslo Pix-program!

Emil Triers etterlengtede dokumentar Stol på meg forteller den utrolige historien om Waleed Ahmed, den unge gründeren fra Ytre Enebakk som lurte hele Norge og flere internasjonale investorer, og nå befinner seg i fengsel i Oklahoma.

Kenneth Elvebakks morsomme og rørende Hei Verden følger fire ungdommer gjennom ungdomskoletiden, og gjennom deres øyne gir filmen oss et vindu inn til å forstå hvordan det er å vokse opp som skeiv i Norge i dag.

Det fullstendige festivalprogrammet slippes torsdag 20. mai, men vi kommer til å slippe flere høydepunkter fra programmet i tiden fremover. Følg med her på nettsiden og på Facebook, eller meld deg på vårt nyhetsbrev!

Stol på meg

1 STOL PÅ MEG Waleed copyright Motlys

Stol på meg (regi: Emil Trier)

Mange vil dra kjensel på den unge gründeren Waleed Ahmed som i en alder av 18 år startet sitt eget selskap og sto bak oppfinnelsen av en solcellelader til iPhone. Presse-Norge omtalte han som «Norges Mark Zuckerberg», og Ahmed fikk innpass hos blant annet kronprinsen, Trond Giske, Fabian Stang og Innovasjon Norge, som fremhevet han som et stjerneeksempel på suksessfull gründervirksomhet i Norge.

Det var bare et problem: Hele greia var en bløff, og Ahmed var en reinspikka svindler. Etter en kortvarig karriere preget av suspekte forretningsavtaler, dyre vaner og toppmøter – og ikke minst den beryktede “Justin Bieber-svindelen” – ble Ahmed arrestert av FBI og dømt til 11 års fengsel i USA for internasjonal svindel. Der sitter han fortsatt.

Regissør Emil Trier har intervjuet omgangskretsen til Ahmed, de som ble lurt og de som var med å avsløre ham i Norge, i tillegg til FBI-agenter og amerikanske statsadvokater – og Ahmed selv. De mange puslespillbitene danner en helt vanvittig historie, hvor norske politikere, journalister og organisasjoner får passet sitt påskrevet. Hvorfor slukte de Ahmeds løgner så velvillig?

Emil og nicolay05 lowres

Stol på meg-regissør Emil Trier (foto: Karin Beate Nøsterud)

Emil Trier har regissert en rekke dokumentarer, musikkvideoer, reklamer og kortfilmer. Blant prosjektene er The Norwegian Solution, som ble Amanda-nominert i 2010, Brettkontroll, High Point og nå sist Den Andre Munch med Karl Ove Knausgård (2018), hvor bror Joachim Trier har co-regi.

Stol på meg er produsert av Motlys AS, og får norsk kinodistribusjon ved Norsk Filmdistribusjon.

Hei Verden

Hello World Viktor15 First Pride Oslo 2019 Photo Nils Petter Lotherington and Fuglene

Hei Verden (regi: Kenneth Elvebakk)

Hvordan er det egentlig å være den eneste åpne skeive på hele skolen? I dokumentaren Hei Verden følger vi livene til Runa, Viktor, Dina og Joachim gjennom de tre årene de går på ungdomsskolen. Fortalt gjennom øynene til de fire ungdommene gir filmen oss et vindu inn til å forstå hvordan det er å vokse opp som skeiv i Norge i dag.

Hva snurrer rundt i hodet når du egentlig har bestemt deg for å komme ut av skapet og fortelle omverdenen at du er skeiv, men skolen ber deg om å vente så de kan «forberede» nyheten først? Eller når en medspiller på håndballaget beskylder deg for å kikke for mye i dusjen etter trening? Og hvordan skal du finne deg en date til skoleballet når du er den eneste på skolen som har kommet ut av skapet? Vil livet som åpent skeiv bli lettere etter hvert? Hei verden er en morsom, engasjerende og rørende oppveksthistorie om å ikke være som alle andre.

Kenneth Elvebakk Foto Skofteland Film

Hei Verden-regissør Kenneth Elvebakk (foto: Skofteland Film)

Hei Verden er produsert av Fuglene AS, og fra tidligere står regissør Kenneth Elvebakk bak blant annet de prisbelønte dokumentarene Ballettguttene (2014), Den hemmelige klubben (2003) og og 3269 Dagros (2007).

Om Hei Verden uttaler Elvebakk: “Da jeg gikk på ungdomsskolen, var ikke en gang Elton John åpen gay. Det var ingen skeive forbilder for en gutt på 12 år. I dag ser du mange skeive kjendiser – både filmstjerner, artister, egentlig alle typer folk. Så hvorfor er skeive barn og tenåringer fortsatt redde for å fortelle andre hvem de er?”

Les mer om filmene her: