Seksjoner og smakebiter

Vi er i sluttfasen med å spikre filmer og programbolker til Oslo Pix. Her er de aller første smakebitene fra årets program

- Et bredt spekter av kvalitetsfilm fra Europa og Nord-Amerika er programprofilen til Oslo Pix, forteller programansvarlig Cato Fossum.

Oslo Pix skal være en publikumsfestival med noe for enhver smak. Målet er å løfte frem filmer som du ellers ikke får se på kino, og et utvalg av titler som senere kommer i vanlig kinodistribusjon.

Festivalprogrammet er delt inn i ulike seksjoner som skal gjøre det lettere for deg som publikummer å velge blant de til sammen rundt 60 filmene på årets festival.

En av seksjonene retter blikket mot våre kjære naboland som produserer utrolig mye bra film som fortjener et større publikum.

- Jeg er veldig glad for at vi kan vise den danske filmen Rivalene under Oslo Pix. Den er et snertent drama fra kunstens verden, regissert av Charlotte Sieling, og har danske Søren Malling og våre egne Jakob Oftebro og Ane Dahl Torp i hovedrollene.

- I tillegg har jeg lyst til å trekke frem Ivica Zubaks Måste gitt, en svensk film som jeg tror kan bli en publikumsfavoritt, og som jeg selv er veldig begeistret for, sier Cato.

Med Nord-Amerika som et av nedslagsfeltene for festivalen er film fra USA naturlig nok godt representert i programmet. Til første utgave av Pix har vi satt sammen en egen seksjon som tematiserer raseskillet og borgerrettighetskampen i et av verdens største demokratier.

- Seksjonen Pix Politikk skal fokusere på viktige samfunnsforhold, og første året retter vi blikket mot USA. En av filmene her er den Oscar-nominerte dokumentarfilmen I Am Not Your Negro som kommer til å bli et av de virkelig store høydepunktene. Den filmen konkurrerer også hovedkonkurransen for dokumentarfilm, og skal senere vises på norsk kino.

- I Pix Politikk kommer vi også til å vise filmen Loving av Jeff Nichols med Joel Edgerton og Ruth Negga i hovedrollene. Også har vi sikret oss Ewan McGregors regidebut American Pastoral som er en adapsjon av Philip Roths roman ved samme navn fra 1997, forteller Cato.

Her er en oversikt på noen av seksjonene på årets festival – flere seksjoner slippes fortløpende i tiden fremover.

Grand Pix fiksjon

Ni filmer konkurrerer om Oslo Grand Pix Award. Vårt konkurranseprogram for fiksjon samler noe av det beste og mest unike fra samtidens kvalitetsfilm. Vi garanterer store filmopplevelser uansett sjanger.

En av filmene som konkurrerer i hovedprogrammet for fiksjon er filmen The Ornithologist. Filmen er en moderne odyssé og en god kandidat til prisen for årets mest visjonære og speisa naturfilm, laget av den portugisiske filmskaperen João Pedro Rodrigues.

Grand Pix dokumentar

Sju filmer konkurrerer om Oslo Grand Pix Award for dokumentar. Programmet viser spennvidden i det dokumentarfilm kan være, og filmene her har vidt forskjellige tilnærminger til det å skildre virkeligheten med alle dens nyanser.

Se traileren til I Am Not Your Negro:

Pix Nordisk

Selv om vi i Norden har mye til felles, ser vi altfor sjelden hverandres filmer. Det ønsker vi å gjøre noe med. Nordisk film er sabla god og fortjener et større publikum – her er noe av de beste fra våre naboland og et par norske perler.

Se traileren til Rivalene:

Volum 11

Høyt tempo, drøy humor, grøss og tunge skuddvekslinger – Volum 11 er vår avdeling for sjangerfilm. Se fortellingene der du vet hva du får, og la deg overraske av filmer som leker med sjangerkonvensjonene.

Hva gjør du når barnet du er gravid med i sjuende måned beordrer deg å drepe både kjente og ukjente som krysser din vei? Den britiske seriemorderfilmen Prevenge tar dette som utgangspunkt og forteller historien om Ruth som lar seg styre av sitt kommende og høyst snakkesalige avkom.

Pix Politikk: USA

I Pix Politikk belyser filmene viktige samfunnsforhold og trender i tida. I årets seksjon retter vi søkelys mot USA og diskuterer raseskille og borgerrettighetskamp i verdens største demokrati.

Se traileren til Loving:

Pix Debut

Ikke alle treffer blink på første forsøk, men disse debutantene har truffet en nerve hos oss. Bli kjent med fire dristige, sjarmerende og slående førstefilmer.

Joshua Weinsteins Menashe er en nydelig, liketil og til tider hjerteskjærende film om et far og sønn-forhold. Filmen har strålende rolleprestasjoner (de fleste skuespillerne her er amatører) og overbevisende miljøskildring fra en regissør med bakgrunn i dokumentarfilm.