AVLYST: Se Euphoria of Being i forbindelse med Den internasjonale Holocaustdagen

Visningen av dokumentarfilmen The Euphoria of Being på Dansens Hus 23. januar er avlyst på grunn av videreførte smitteverntiltak i Oslo.

En av filmene vi ikke fikk vist i 2020 var den sterke, danske dokumentaren The Euphoria of Being, som vi oppdaget på verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA, i 2019. I samarbeid med Dansens Hus trekker vi frem denne filmen når vi inviterer til visning noen dager før verden markerer Den Internasjonale Holocaustdagen.

Dokumentaren, regissert av koreograf Réka Szabó, portretterer ungarske Eva Fahidi som kun 18 år gammel ble deportert sammen med familien til Auschwitz. Gjennom en forestilling med den unge danseren Emese Cuhorka fortelles den nå 93 år gamle kvinnens livshistorie.

Dato: lørdag 23. januar

Tid: 18.00-19.30

Sted: Dansens Hus, Vulkan 1 0182 Oslo

Om filmen:

I 1944, bare 18 år gammel, ble ungarske Éva Fahidi og hennes familie deportert til Auschwitz. Først etter krigen fikk Éva vite at alle 49 medlemmer av familien hennes ble drept, inkludert foreldrene og søsteren hennes. Koreografen og regissøren Réka Szabó ble dypt berørt av historien til Éva etter å ha lest boka hennes, «The Soul of Things». Hun bestemmer seg for å gjenfortelle historien gjennom et dansenummer, og sammen setter de opp stykket «Sea Lavender», eller «The Euphoria of Being». Den 93 år gamle Éva danser sin livshistorie sammen med den unge danseren Emese Cuhorka.

Filmen The Euphoria of being dokumenterer hele prosessen bak stykket: det første møtet mellom de tre kvinnene, hvordan et nært vennskap blir til mellom dem, og til slutt en ferdigstilt danseforestilling. Den er en vakker dokumentar som viser traume gjennom kroppslige uttrykk – glede, svette, sorg og frustrasjon. Vi kommer tett på Éva som er sterkt preget av sin historie og kjenner på både gleden og sorgen i å vekke gamle minner. Hun har lært å leve med sine erfaringer, men samtidig akseptert at traumet alltid vil være en del av henne.

Produksjonsland: Ungarn // Språk: Ungarsk // Undertekst: Engelsk // Regi: Réka Szabó Medvirkende: Éva Pusztai-Fahidi, Emese Cuhorka, Réka Szabó // Spilletid: 84 min